Tereza Sedláková, Polička
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g cukru moučky
- 1 lžička jedlé sody
- 1,5 lžičky koření do perníku
- 25 g hery
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na silikonovém vále umícháme sypkou směs, která se skládá z polohrubé mouky, cukru, jedlé sody a perníkového koření. Doprostřed si uděláme důlek, do kterého přidáme heru, 1 vejce a med. Vše důkladně propracujeme a těsto odložíme na 1 hodinu odpočinout.
-
Poté vyválíme plát asi 0,5 cm vysoký, ze kterého vykrájíme oblíbené velikonoční tvary (zajíčky, motýlky, kytičky, slepičky, vajíčka). Opatrně je přeneseme na plech s pečicím papírem. Před pečením perníčky pomašlujeme vodou.
-
Plech vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dorůžova. Když jsou perníčky hotové, potřeme je celým rozšlehaným vejcem. Nakonec je můžeme ozdobit polevou.