Sbírání jahůdek je pracné, ale výsledek za to stojí.
Magda Tichá, Rokycany
Ingredience
- 1 kg lesních jahod
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- špetka kyseliny citronové
- 1/2 vanilkového lusku
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Nejprve si připravíme zavařovací skleničky. Pečlivě je vymyjeme a poté opláchneme vroucí vodou, aby byly sterilní. Jahůdky propláchneme vodou, necháme okapat a vložíme do hrnce se silným dnem.
-
2. Přisypeme želírovací cukr, přidáme špetku kyseliny citronové, promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu.
-
3. Povaříme asi 5 minut. Kápnutím na talířek zjistíme, jestli džem dobře tuhne. Pokud ne, přidáme ještě trochu kyseliny citronové. Nakonec vmícháme obsah z poloviny vanilkového lusku. Plníme do skleniček, ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Asi po půl hodině otočíme zpět a necháme vychladnout.