Upečeno podle receptu
Běly Gruberové z Vyškova
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru krupice
- 20 g droždí
- 200 ml mléka
- 50 ml oleje + 70 ml na smažení
- 500 g cibule
- 1 vejce na potření
- na posypání kmín
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V míse promícháme mouku se solí. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Po několika minutách by měl vzejít kvásek. Přidáme olej a vypracujeme těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout v teple 1 hodinu.
-
Mezitím nakrájíme cibuli na proužky a na rozpáleném oleji ji osmažíme dozlatova. Poté osolíme. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, z každé rozválíme kruhový plát asi 5 mm silný a rozkrojíme na 6 trojúhelníků. Na každý z nich naneseme 1 lžíci smažené cibule a od širší strany zarolujeme.
-
Okraj připevníme rozšlehaným vejcem a také jím potřeme celý rohlíček. Poté ho posypeme kmínem. Pečeme dozlatova při 200 °C asi 10 minut.