Jednoduché bramboráky z trouby jsou skvělé samostatně – například s česnekovým dipem ze zakysané smetany. Ale můžete je podávat také jako přílohu k masu nebo ke grilovaným dobrotám. Křupavé bramboráky z trouby se už po prvním soustu stanou vaším novým rodinným receptem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200/180 °C.
V menší pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje na středním ohni a za občasného promíchání opékejte cibuli 8–10 minut do pěkně zlaté barvy. Nechte vychladnout.
Brambory nastrouhejte nahrubo a pořádně pomačkejte tloučkem od hmoždíře. Nasypte je do čisté utěrky a vymačkejte z nich maximum tekutiny.
V suché míse je ihned smíchejte s cibulí, smetanou, estragonem a žloutky, osolte a opepřete.
Bílky vyšlehejte do pevných špiček a opatrně zapracujte do bramborové směsi.
Vnitřek 8 kroužků na tvarování hamburgerů či volských ok vytřete zbylým olejem. Plech vyložte pečicím papírem. Postavte na něj kroužky.
Směs rovnoměrně rozdělte do kroužků. Poklaďte máslem, pečte 35 minut.
Pak pomocí kleští odstraňte kroužky, bramboráčky nechte na plechu a pečte ještě 5–10 minut, až zezlátnou i boky.
NĚCO NAVÍC
Brambory bohužel ne vždy spolehlivě udrží vejce, než ztuhnou, proto máte-li k dispozici přiměřeně velké zapékací mističky, celokovový lívanečník či plechy s velkými mělkými prohlubněmi, upečte bramboráčky raději v nich.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů)