Zelníky
Fotogalerie:

Zelníky

Jarmila Hodačová

Bílina
Připomínají bramboráčky, ale nejsou tak tučné.
Jarmila Hodačová, Bílina

Ingredience

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 150 ml mléko
  • 500 g zelí hlávkové
  • 100 g sádlo
  • 2 lžíce voda
  • sůl a pepř podle chuti
  • 150 g slanina anglická
  • 500 g mouka polohrubá
  • na vyválení těsta mouka polohrubá

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Zelí nakrouháme nadrobno a na polovině sádla a dvou lžících vody je podusíme přibližně 10 minut. Dle chuti osolíme a opepříme.
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a nasucho osmahneme, přidáme ji k podušenému zelí.
  4. Zelnou směs zamícháme s kváskem a přisypeme mouku. Zpracujeme v těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout v teple asi 40 minut.
  5. Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, které potřeme zbylým rozpuštěným sádlem a klademe do pekáčku s vyšším okrajem vedle sebe.
  6. Pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Až zelníky zezlátnou, zkusíme pomocí špejle, jestli jsou propečené. Podáváme je teplé nebo studené.

    TIP: Zelí můžeš použít i kysané, ale musíme je nechat okapat. Zelníky pak budou mít pikantnější chuť.

Pošli recept! 4/2011 (8.3.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Jednohubky co dům dá

Jednohubky co dům dá

Večer k nám rádi zveme návštěvy. Dělá mi dobře, když všichni obdivují,jak dokážu ...
Za pár korun /20.10.08
Šunkové závitky s česnekem

Šunkové závitky s česnekem

I když je tam česnek, který dětem moc nejede, tyhle závitky jim chutnají.

Natalija ...

Za pár korun /08.12.15
Plněné kapustové listy

Plněné kapustové listy

Naše rodina si na nich vždy pochutná.

Eva Smičková, Prostějov

Za pár korun /03.07.15
Bramborovo-kedlubnový nákyp

Bramborovo-kedlubnový nákyp

Nezatíží žaludek ani peněženku.

Veronika Marková, Český Těšín

Za pár korun /29.03.14
Dýňová polévka

Dýňová polévka

V Albertu prodávají dýně hokaido celý rok.
Jaroslava Hrubá, Lovosice
Za pár korun /22.12.11
Masové kuličky

Masové kuličky

Mleté masíčko je levné, recept se ti bude jistě hodit.

Nikol Petrů, Olomouc

Za pár korun /04.12.12
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama