Reklama
Zelníky
Fotogalerie:

Zelníky

Jarmila Hodačová

Bílina
Připomínají bramboráčky, ale nejsou tak tučné.
Jarmila Hodačová, Bílina

Ingredience

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 150 ml mléko
  • 500 g zelí hlávkové
  • 100 g sádlo
  • 2 lžíce voda
  • sůl a pepř podle chuti
  • 150 g slanina anglická
  • 500 g mouka polohrubá
  • na vyválení těsta mouka polohrubá

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Zelí nakrouháme nadrobno a na polovině sádla a dvou lžících vody je podusíme přibližně 10 minut. Dle chuti osolíme a opepříme.
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a nasucho osmahneme, přidáme ji k podušenému zelí.
  4. Zelnou směs zamícháme s kváskem a přisypeme mouku. Zpracujeme v těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout v teple asi 40 minut.
  5. Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, které potřeme zbylým rozpuštěným sádlem a klademe do pekáčku s vyšším okrajem vedle sebe.
  6. Pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Až zelníky zezlátnou, zkusíme pomocí špejle, jestli jsou propečené. Podáváme je teplé nebo studené.

    TIP: Zelí můžeš použít i kysané, ale musíme je nechat okapat. Zelníky pak budou mít pikantnější chuť.

Pošli recept! 4/2011 (8.3.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Dušené kedlubny s pečenými párky

Dušené kedlubny s pečenými párky

Je to skvělá delikatesa. Nejlepší jsou mladé svěží kedlubny vypěstované na ...
Za pár korun /04.08.11
Dvoubarevný tvarohový dort

Dvoubarevný tvarohový dort

Na stole vypadá velice luxusně.
Radana Zelenková, Praha
Za pár korun /28.08.13
Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Podáváme s vařenými vejci a chlebem.

Jana Remková, Orlová-Lutyně

Za pár korun /26.04.15
Kapustové knedlíčky v kuřecím vývaru

Kapustové knedlíčky v kuřecím vývaru

Při nedělním obědě by neměla dobrá polévka nikdy chybět.

Ivan Novotný, Ostrava

Za pár korun /20.04.15
Rohlíkové ražniči

Rohlíkové ražniči

Jednodušší jídlo už neznám.
Jarka Jurečková, Dvorce
Za pár korun /20.02.10
Bílé fazole v chilli

Bílé fazole v chilli

Rychlý a levný recept na dobrou večeři.
Rudolf Kristl, Havířov
Za pár korun /19.11.08
 

Nejnovější

Brownies muffiny

Brownies muffiny

Krásně voní, nejlepší jsou ještě teplé. Gabriela Jílková, Polička
Škola vaření /25.02.17
Koláč Alexandr

Koláč Alexandr

Před podáváním jej vychlaď v lednici.

Veronika Kuchařová, Rakovník

Všehochuť /25.02.17
Chřestový pekáč

Chřestový pekáč

Čerstvý chřest je velká dobrota, jeho sezonu si doma užíváme a připravujeme ho hned na ...

Všehochuť /25.02.17
Domácí pařížan

Domácí pařížan

Je krásně nadýchaný a moc dobrý.

Zdenka Sedláčková, Polička

Sladký život /25.02.17
Nefalšované brownies

Nefalšované brownies

Dělám je přímo na plechu, je to snadné.

Lucie Zajíčková, Liberec

Sladký život /25.02.17
Banánové muffiny s kousky čokolády

Banánové muffiny s kousky čokolády

Místo banánů se dají použít maliny nebo jiné ovoce.

Veronika Rozkošová, Hradec ...

Sladký život /25.02.17
Holandské košíčky

Holandské košíčky

Vypadají hezky ozdobené kousky jahod.

Veronika Synková, Pelhřimov

Škola vaření /24.02.17
Slaný koláč s krabím masem a špenátem

Slaný koláč s krabím masem a špenátem

Je ideální pro horké letní dny, třeba k vínu.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Vaříme express /24.02.17
Ruský krém s ovocem

Ruský krém s ovocem

Dezert, který má pokaždé úspěch.

Lenka Šimonová, Louny

Všehochuť /24.02.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1703

Máme rádi maso

Vepřové, jehněčí nebo hovězí? Ať si vzpomenete na jakékoliv masíčko...

více
zbabicinykuchyne

Z babiččiny kuchyně

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Z babiččiny kuchyně je již nyní ve vašich oblíbených trafikách!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama