Reklama
Zelníky
Fotogalerie:

Zelníky

Jarmila Hodačová

Bílina
Připomínají bramboráčky, ale nejsou tak tučné.
Jarmila Hodačová, Bílina

Ingredience

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 150 ml mléko
  • 500 g zelí hlávkové
  • 100 g sádlo
  • 2 lžíce voda
  • sůl a pepř podle chuti
  • 150 g slanina anglická
  • 500 g mouka polohrubá
  • na vyválení těsta mouka polohrubá

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Zelí nakrouháme nadrobno a na polovině sádla a dvou lžících vody je podusíme přibližně 10 minut. Dle chuti osolíme a opepříme.
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a nasucho osmahneme, přidáme ji k podušenému zelí.
  4. Zelnou směs zamícháme s kváskem a přisypeme mouku. Zpracujeme v těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout v teple asi 40 minut.
  5. Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, které potřeme zbylým rozpuštěným sádlem a klademe do pekáčku s vyšším okrajem vedle sebe.
  6. Pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Až zelníky zezlátnou, zkusíme pomocí špejle, jestli jsou propečené. Podáváme je teplé nebo studené.

    TIP: Zelí můžeš použít i kysané, ale musíme je nechat okapat. Zelníky pak budou mít pikantnější chuť.

Pošli recept! 4/2011 (8.3.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Koláčky s pancettou

Koláčky s pancettou

Pancetta je druh italské slaniny. Otto Plášek, Brno
Za pár korun /04.02.14
Zapékané kedlubny

Zapékané kedlubny

Při nákupu vybírám středně velké kedlubny, které jsou šťavnaté a křehké.

Jarmila ...

Za pár korun /04.05.14
Lepší štrúdl

Lepší štrúdl

Večeře, která zmizí z pekáče za chviličku.
Anna Kuříková, Rokytnice nad ...
Za pár korun /03.04.09
Bramborový guláš s fazolemi

Bramborový guláš s fazolemi

Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo.

Květa Kroupová, Praha

Za pár korun /24.10.13
Sekaná z cukety

Sekaná z cukety

Vše můžeme také připravit ve formě na srnčí hřbet.

Alena Pácalová, ...

Za pár korun /18.09.17
Krekry se šunkovou pěnou

Krekry se šunkovou pěnou

Rychlé a velmi efektní pohoštění pro návštěvu.
Libuše Vichrová, Deštná
Za pár korun /31.10.08
 

Nejnovější

Nadýchaná roláda

Nadýchaná roláda

Upečeno podle receptu Zuzany Janáčkové z Plzně
Sladký život /25.11.17
Sváteční paštika z kuřecích jater

Sváteční paštika z kuřecích jater

Uvařeno podle receptu Vlasty Zatloukalové ze Soběslavi

Škola vaření /24.11.17
Adventní věnec

Adventní věnec

Upečeno podle receptu Lucie Zitové z Jablonce

Všehochuť /24.11.17
Vejce plněná lososovou pěnou

Vejce plněná lososovou pěnou

Luděk Fiala, Nymburk

Vaříme express /23.11.17
Karbanátky z čočky a ořechů

Karbanátky z čočky a ořechů

Daniela Moravcová, Holešov

Zdravě a chutně /23.11.17
Vánoční štóla z domácí pekárny

Vánoční štóla z domácí pekárny

Květa Kroupová, Praha

Všehochuť /23.11.17
Sváteční bonbonky

Sváteční bonbonky

Vlaďka Novotná, Ústí nad Orlicí

Sladký život /23.11.17
Dezert zebra s plody moře

Dezert zebra s plody moře

Petra Hyťhová, Nýřany

Sladký život /23.11.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1712_small

Vánoční cukroví

Nejkrásnější dny roku jsou za dveřmi. Dětské oči září, lidé jsou na sebe milejší a počasí venku nás skoro nutí se k někomu přitulit.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama