Ingredience
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukr krupice
- 150 ml mléko
- 500 g zelí hlávkové
- 100 g sádlo
- 2 lžíce voda
- sůl a pepř podle chuti
- 150 g slanina anglická
- 500 g mouka polohrubá
- na vyválení těsta mouka polohrubá
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Droždí rozdrobíme, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vzejít kvásek.
-
Zelí nakrouháme nadrobno a na polovině sádla a dvou lžících vody je podusíme přibližně 10 minut. Dle chuti osolíme a opepříme.
-
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a nasucho osmahneme, přidáme ji k podušenému zelí.
-
Zelnou směs zamícháme s kváskem a přisypeme mouku. Zpracujeme v těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout v teple asi 40 minut.
-
Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, které potřeme zbylým rozpuštěným sádlem a klademe do pekáčku s vyšším okrajem vedle sebe.
-
Pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Až zelníky zezlátnou, zkusíme pomocí špejle, jestli jsou propečené. Podáváme je teplé nebo studené.
TIP: Zelí můžeš použít i kysané, ale musíme je nechat okapat. Zelníky pak budou mít pikantnější chuť.