Reklama
Zelníky
Fotogalerie:

Zelníky

Jarmila Hodačová

Bílina
Připomínají bramboráčky, ale nejsou tak tučné.
Jarmila Hodačová, Bílina

Ingredience

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 150 ml mléko
  • 500 g zelí hlávkové
  • 100 g sádlo
  • 2 lžíce voda
  • sůl a pepř podle chuti
  • 150 g slanina anglická
  • 500 g mouka polohrubá
  • na vyválení těsta mouka polohrubá

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Zelí nakrouháme nadrobno a na polovině sádla a dvou lžících vody je podusíme přibližně 10 minut. Dle chuti osolíme a opepříme.
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a nasucho osmahneme, přidáme ji k podušenému zelí.
  4. Zelnou směs zamícháme s kváskem a přisypeme mouku. Zpracujeme v těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout v teple asi 40 minut.
  5. Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, které potřeme zbylým rozpuštěným sádlem a klademe do pekáčku s vyšším okrajem vedle sebe.
  6. Pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut. Až zelníky zezlátnou, zkusíme pomocí špejle, jestli jsou propečené. Podáváme je teplé nebo studené.

    TIP: Zelí můžeš použít i kysané, ale musíme je nechat okapat. Zelníky pak budou mít pikantnější chuť.

Pošli recept! 4/2011 (8.3.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Polévka s krůtími kuličkami

Polévka s krůtími kuličkami

Stále vymýšlím nová jídla a toto je jedno z nich. Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Za pár korun /29.11.12
Masové kuličky se zelím

Masové kuličky se zelím

Když opravdu nevím, co mám zase vařit, sáhnu po mletém mase. Podle mě je to ideální ...
Za pár korun /08.05.12
Plněné žampiony

Plněné žampiony

Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

Klára Janků, Brno

Za pár korun /03.08.12
Chilli koláč

Chilli koláč

Výborná chuťovka na oslavu, ale klidně poslouží jako snídaně, večeře či jen tak na k...

Za pár korun /04.09.13
Cibulový koláč

Cibulový koláč

Podle receptu Ludmily Pulcové z Přerova

Za pár korun /26.06.19
Kuřecí játra na smetaně

Kuřecí játra na smetaně

Hodí se k nim rýže.

Lucie Maňáková, Praha

Za pár korun /11.03.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu