Výborná zelná polévka dle mé fantazie.
Martin Táborský, Krnov
Ingredience
- 500 g hlávkové zelí
- 100 g máslo
- 250 g baby karotka
- dvě nožky ostravská klobása
- 1-2 cibule
- 100 ml Smetana na vaření 12%
- 4 - 6 ks brambory
- pár lžiček cukr krystal
- dle chuti pepř
- celé balení červená sladká paprika
- 4 ks bobkový list
- dle chuti sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na menší kousky a dáme vařit. Přidáme cca 4 bobkové listy, pepř a sůl dle chuti a vaříme. Očistíme a nakrájíme brambory na menší kousky a dáme vařit do stejného hrnce jako zelí.
-
Na pánvi rozpustíme cca 50 g másla a přidáme cca 2-3 čajové lžičky cukru krystal. Ihned mícháme, aby se nám cukr nespálil, přidáme nakrájenou a očištěnou baby karotku a chvíli dusíme s trochou vody. Po cca 3 minutách vypneme hořák a pánev odstavíme. Na další pánvi opět rozehřejeme cca 50 g másla. Vložíme najemno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, poté přidáme na malé kousky nakrájenou ostravskou klobásu a chvíli smažíme.
-
Nyní vše vmícháme do hrnce se zelím a brambory a nasypeme celý sáček červené sladké papriky. Můžeme dochutit solí, pepřem, nebo jakýmikoliv bylinkami.
-
Vše vaříme až do změknutí, vypneme hořák, a celou polévku můžeme dohustit smetanou s moukou, ale já pouze přiliju smetanu, promíchám a ihned podávám.