Je dobré samotné i jako příloha, třeba ke grilované krkovičce.
Ema Koutecká, Písek
Ingredience
- 1 hlávka bílé zelí
- 2 cibule
- 5 stroužků česnek
- 4 lžíce olej
- 1 lžíce cukr
- 2 hrnky mléko
- 3 lžíce hladká mouka
- 4 lžíce parmazán
- sůl podle chuti
- trocha mletého pepře
- trocha petrželové natě
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hlávku zelí zbavíme nevzhledných listů a nastrouháme ji. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, česnek nasekáme najemno.
-
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova cca 5 minut. Potom přidáme cukr, zelí a česnek, podlijeme jedním hrnkem vody, zamícháme a necháme přikryté dusit přibližně 20 minut.
-
Mezitím si v misce smícháme mléko, mouku a nastrouhaný parmazán. Omáčku přidáme k zelí, zamícháme a za stálého míchání vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Přisolíme a opepříme.
-
Podáváme v misce nebo hlubokém talíři, kde ještě jednotlivé porce posypeme čerst-
vou petrželkou.