Zeleninová jídla moc nemusím, ale když jsou ovoněná špekem, tak si na nich dokonce pochutnám.
Petr Červenka, Třebíč
Ingredience
- 2 kedlubny (pokud nebudou k dostání, dají se nahradit bramborou)
- 4 velké mrkve
- 200 g růžičkové kapusty
- 2 velké cibule
- olej na smažení
- 200 g vepřového masa
- kousek špeku
- 1 lžička instantní jíšky
- podle potřeby sůl a pepř
- 1 lžíce másla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev očistíme a necháme větší kousky, kapustičky opláchneme a zbavíme první, poničené vrstvy.
-
Cibuli oloupeme a nasekáme na drobnější kousíčky. V hrnci rozehřejeme olej a cibulku orestujeme. Přidáme pokrájené vepřové maso se špekem, necháme změknout. Do hrnce následně přihodíme i připravenou zeleninu a vše zalijeme zhruba 1–2 hrnky vlažné vody.
-
Směs dusíme pod pokličkou do změknutí, poté odklopíme a ještě chvilku vaříme. Velká část vody se odpaří a do zbylého množství vmícháme jíšku, sůl, pepř a máslo. Zamícháme a necháme zhoustnout. Podáváme samotné nebo s pečivem.
Tip redakce
Maso vyber podle sebe, ale lepší je zvolit libovější kousek. Tučnější část vepřového by ti pustila zbytečně moc tuku a pokrm by pak působil těžce a hutně. Můžeš také při přípravě použít místo vody vývar.