Děti by tuto dobrotu jedly pořád.
Jana Lhotáková, Soběslav
Ingredience
- 1 menší květák
- trocha soli
- 1-2 lžíce máslo
- 1 plná lžíce hladká mouka
- 150 ml mléko
- 150 ml smetana
- 1 lžička francouzská hořčice
- špetka muškátového oříšku
- špetka pepře
- 100 g niva
- olej na vymazání pekáčku
- 150 g anglická slanina
- pažitka na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme povařit do osolené vody asi na 5 minut.
-
V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme mlékem a smetanou. Vmícháme hořčici, ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a přidáme nastrouhanou nivu. Sýr necháme za stálého míchání rozpustit.
-
Květák slijeme, necháme okapat a přendáme do vymazaného pekáčku. Na něj poklademe vrstvu pokrájené anglické slaniny a vše zalijeme připraveným sýrovým bešamelem. Vložíme do trouby a zapékáme při 180 °C asi 20 minut.
-
Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou.
Tip redakce
Bešamelovou vrstvu můžeš před zapečením posypat strouhankou smíchanou s nastrouhaným sýrem, kůrčička bude křupavější.