Ingredience
- 1 kg brambory vařené
- 300 g salám šunkový
- 3 vejce vařená
- 150 g sýr strouhaný
- 1 cibule
- 250 ml šlehačka
- trocha kmín
- špetka sůl
- špetka pepř
- 2 lžíce petržel nať
- na vymazání máslo
- pár hoblinek máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory nakrájíme na asi 0,5 cm silné plátky a narovnáme je do pekáčku předem vymazaného máslem. Osolíme, posypeme drceným kmínem. Potom ještě zasypeme sekanou cibulí a nasekanou petrželí.
-
Na tuto vrstvu narovnáme šunkový salám a na plátky nakrájené vejce. Opepříme a posypeme polovinou strouhaného sýra. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny suroviny.
-
Horní vrstvu budou tvořit poskládané brambory (osolené a okmínované). Nahoru dáme několik kousíčků másla a přelejeme 3/4 šlehačky.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 180–200 °C asi 50 minut. Zhruba 15 minut před dopečením brambory zalijeme zbytkem šlehačky a posypeme strouhaným sýrem. Dopékáme, dokud nezezlátnou.