Reklama
Zapečený květák
Fotogalerie:

Zapečený květák

Jiří Kafka

Semily
Když žena odjede do lázní, nezbývá mi nic jiného než se postavit ke sporáku. Vařím podle vlastní fantazie, ale všem mé jídlo chutná.
Jiří Kafka, Semily

Ingredience

  • 1 hlávka květák
  • 250 g slanina anglická
  • 2 cibulka jarní
  • 200 g máslo
  • 3–4 lžíce mouka hladká
  • 300 ml mléko
  • 250 ml smetana zakysaná
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • 1 lžička vegeta

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

65 Kč

Postup přípravy

  1. Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky, které krátce povaříme v osolené vodě. Anglickou slaninu a cibulku nakrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci s nepřilnavým povrchem si připravíme bešamel. Rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Potom pomalu za stálého míchání přidáváme mléko. Do hotového bešamelu vmícháme smetanu, ochutíme solí a pepřem.
  3. Uvařený květák společně s masem a cibulkou vložíme do zapékací misky a zalijeme bešamelem. Na závěr ještě posypeme vegetou. Připravené jídlo dáme krátce zapéct do trouby (v předehřáté troubě stačí 20 minut).

    TIP: Záleží jen na tobě, jestli budeš jíst zapečený květák samotný, s chlebem či s bramborami. Pokud dáváš přednost bramborám a chceš si práci ještě víc usnadnit, můžeš je nakrájet na tenké plátky, dát na dno zapékací misky, posolit a popepřit a upéct s květákem.

Pošli recept! 6/2009 (13.5.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Petrželové knedlíčky s droždím

Petrželové knedlíčky s droždím

Vývar z králíka je ještě lepší než slepičí. Božena Kolářová, Pouště
Za pár korun /19.04.15
Polévka s krůtími kuličkami

Polévka s krůtími kuličkami

Stále vymýšlím nová jídla a toto je jedno z nich.

Martina Sklenářová, Vysoké Mýto

Za pár korun /29.11.12
Čuhajdy

Čuhajdy

Jednoduché ořechové cukroví. 

Lenka Čajková, Velká nad ...

Za pár korun /23.02.12
Jarní masová roláda

Jarní masová roláda

Aby byla opravdu jarní, přidej ke špenátu hrst nasekaných mladých kopřiv.

Alena ...

Za pár korun /04.05.13
Cuketová kolečka

Cuketová kolečka

Zeleninovo-masová pochoutka.

Anna Vladařová,12 let, Nezvěstice

Za pár korun /07.11.13
Hovězí maso na špejli

Hovězí maso na špejli

V teplých dnech rádi grilujeme na zahradě a kromě obvyklých steaků nebo ryb ...
Za pár korun /21.05.12
 

Nejnovější

Zeleninový quiche

Zeleninový quiche

Lucie Zubatá, Vnorovy
Za pár korun /21.06.18
Hamburger s česnekovým máslem

Hamburger s česnekovým máslem

Uvařeno podle receptu

Evy Stehlíkové z Brna

Vaříme express /21.06.18
Italský hruškový koláč

Italský hruškový koláč

Lída Holubová, Pelhřimov

Sladký život /21.06.18
Tvarohovo-malinové krucánky

Tvarohovo-malinové krucánky

K nedělní kávě

Nadýchané a křupavé

Podle receptu Jany Hartmanové z Ostravy

Sladký život /21.06.18
Čtyřmasé ražniči

Čtyřmasé ražniči

Květa Kroupová, Praha

Vaříme express /20.06.18
Rožněná hovězí kýta

Rožněná hovězí kýta

Dalibor Marounek, Roudnice

Všehochuť /20.06.18
Ostré kuřecí kapsy

Ostré kuřecí kapsy

Ivana Černá, Praha

Všehochuť /20.06.18
Bounty pie

Bounty pie

Tereza Drobníčková, Chornice

Sladký život /20.06.18
Čokoládové fondue

Čokoládové fondue

Božsky lahodné

David Stejskal, Kroměříž

Sladký život /20.06.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama