Reklama
Zapečený květák
Fotogalerie:

Zapečený květák

Jiří Kafka

Semily
Když žena odjede do lázní, nezbývá mi nic jiného než se postavit ke sporáku. Vařím podle vlastní fantazie, ale všem mé jídlo chutná.
Jiří Kafka, Semily

Ingredience

  • 1 hlávka květák
  • 250 g slanina anglická
  • 2 cibulka jarní
  • 200 g máslo
  • 3–4 lžíce mouka hladká
  • 300 ml mléko
  • 250 ml smetana zakysaná
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • 1 lžička vegeta

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

65 Kč

Postup přípravy

  1. Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky, které krátce povaříme v osolené vodě. Anglickou slaninu a cibulku nakrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci s nepřilnavým povrchem si připravíme bešamel. Rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Potom pomalu za stálého míchání přidáváme mléko. Do hotového bešamelu vmícháme smetanu, ochutíme solí a pepřem.
  3. Uvařený květák společně s masem a cibulkou vložíme do zapékací misky a zalijeme bešamelem. Na závěr ještě posypeme vegetou. Připravené jídlo dáme krátce zapéct do trouby (v předehřáté troubě stačí 20 minut).

    TIP: Záleží jen na tobě, jestli budeš jíst zapečený květák samotný, s chlebem či s bramborami. Pokud dáváš přednost bramborám a chceš si práci ještě víc usnadnit, můžeš je nakrájet na tenké plátky, dát na dno zapékací misky, posolit a popepřit a upéct s květákem.

Pošli recept! 6/2009 (13.5.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bramborovo-mrkvové noky

Bramborovo-mrkvové noky

Recept jsem vymyslela sama, manželovi i synovi moc chutnalo. Jasmína Vrkalová, Brno
Za pár korun /13.07.15
Chalupářův sen

Chalupářův sen

Je snadný a obsahuje samé dobré věci.

Gabriela Mlynářová, Pardubice

Za pár korun /17.01.13
Vepřové srdce na slanině

Vepřové srdce na slanině

Nedám dopustit na klasickou českou kuchyni. Máme rádi vepřovou se zelím, svíčkovou i ...
Za pár korun /26.04.12
Bramborový salát  s jogurtem

Bramborový salát s jogurtem

V této úpravě jej máme nejraději.

Blanka Bártová, Litoměřice

Za pár korun /28.11.15
Aspik s houbami

Aspik s houbami

Když si dáme při skládání do formy záležet, bude vypadat krásně.

Hana ...

Za pár korun /27.08.17
Rohlíkové ražniči

Rohlíkové ražniči

Jednodušší jídlo už neznám.
Jarka Jurečková, Dvorce
Za pár korun /20.02.10
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama