Ingredience
- 1 hlávka květák
- 250 g slanina anglická
- 2 cibulka jarní
- 200 g máslo
- 3–4 lžíce mouka hladká
- 300 ml mléko
- 250 ml smetana zakysaná
- špetka sůl
- špetka pepř
- 1 lžička vegeta
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky, které krátce povaříme v osolené vodě. Anglickou slaninu a cibulku nakrájíme na menší kousky.
-
V hrnci s nepřilnavým povrchem si připravíme bešamel. Rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Potom pomalu za stálého míchání přidáváme mléko. Do hotového bešamelu vmícháme smetanu, ochutíme solí a pepřem.
-
Uvařený květák společně s masem a cibulkou vložíme do zapékací misky a zalijeme bešamelem. Na závěr ještě posypeme vegetou. Připravené jídlo dáme krátce zapéct do trouby (v předehřáté troubě stačí 20 minut).
TIP: Záleží jen na tobě, jestli budeš jíst zapečený květák samotný, s chlebem či s bramborami. Pokud dáváš přednost bramborám a chceš si práci ještě víc usnadnit, můžeš je nakrájet na tenké plátky, dát na dno zapékací misky, posolit a popepřit a upéct s květákem.