Proč by obyčejná zelenina nemohla chutnat svátečně?
Jana Malá, Pelhřimov
Ingredience
- 5ks cibule
- 100g anglická slanina
- dle potřeby olej na smažení
- 100g máslo
- 100g hladká mouka
- 100ml mléko
- 1 kelímek zakysaná smetana
- sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny cibule oloupeme a kromě jedné, kterou nasekáme najemno, je přepůlíme. Anglickou slaninu pokrájíme na velmi drobné kostičky.
-
V pánvi rozehřejeme malé množství oleje. Na něm osmažíme cibulku spolu s pokrájenou anglickou slaninou. Směs nasypeme do zapékací mísy.
-
V jiném hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme mouku a necháme ji zpěnit. Pak postupně přiléváme mléko. Šleháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Hned poté začneme přimíchávat zakysanou smetanu.
-
Hotový bešamel lehounce dochutíme solí, pepřem a nalijeme do zapékací mísy na opečenou slaninu.
-
Do bešamelu potom posadíme přepůlené cibulky a mísu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Zapečeme dozlatova.