Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

4.4/5 Počet hodnocení: 28
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1579 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 139 g
Tuky 81 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte lahodnou kapustu zapečenou na způsob slaného koláče.

Suroviny

kapustové lístky zbavené řapíků, rozpůlené
sůl
pepř
čerstvě mletý
velké, varný typ B či C, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
tymián 3 PL
čerstvě lístky tymiánu nebo lze nahradit extragonovými
na tenká kolečka
olivový olej 1 PL
panenský

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Kapustu po malých dávkách spařte v rendlíku s vroucí osolenou vodou (každou dávku nechte ve vodě 2 minuty). Sceďte, osvěžte v ledové vodě a odložte stranou osušit na vrstvu papírových utěrek.

2

Pak do vody na 2 minuty vložte brambory, sceďte, ochlaďte v ledové vodě a odložte okapat na papírové utěrky.

3

Největších cca 6 kusů kapustových listů použijte k vyložení máslem vymazané formy o průměru 22cm (vysoké koláčové nebo neotvírací dortové) – asi 10cm by mělo přečnívat přes okraje.

4

Pak vyrovnejte vrstvu brambor, aby se plátky mírně překrývaly, na ni naklaďte vrstvu cibule, tymiánu či estragonu a mozzarelly (vrstvy brambor, zeleniny a sýra můžete podle chuti osolit a opepřit). Ještě dvakrát zopakujte včetně vrstev kapusty, abyste získali po třech vrstvách od všeho. Kapustové listy překlopte dovnitř, dobře přitiskněte a pokapejte olivovým olejem.

5

Formu postavte do hlubokého pekáče a naplňte ho horkou vodou do poloviny výšky formy. Zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut doměkka (zkoušejte grilovací jehlou či špejlí). Odstraňte alobal a dopékejte ještě 15–20 minut dozlatohněda a dokřupava. Vyjměte z vodní lázně a podávejte nakrájené na klínky.

NĚCO NAVÍC
Zapékanou kapustu můžete chuťově zvýraznit vrstvami nadrobno nakrájené opečené slaniny. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč