Ingredience
- Těsto:
- 300 g mouka hladká
- 300 g mouka polohrubá
- 60 g cukr krupice
- 100 g máslo
- 250 ml mléko
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička sůl
- 2 žloutek
- 150 g na omaštění máslo
- dle potřeby tuk na vymazání formy
- Náplň:
- 120 g mák
- 30 g cukr moučkový
- 300 g švestky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme kvásek (v polovině teplého mléka rozpustíme droždí se 2 lžícemi mouky a lžící cukru), necháme vykynout na teplém místě.
-
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr, žloutky, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně přidáváme zbylé vlažné mléko, až se vytvoří hladké vláčné těsto.
-
Přikryté utěrkou je necháme kynout asi 35 minut.Vykynuté těsto na vále opatrně rozválíme a nakrájíme na obdélníky a do každého vložíme vypeckované, na kousky nakrájené švestky a posypeme je sladkým mákem. Hrany těsta zformujeme okolo náplně.
-
Do dobře vymazaného pekáče vkládáme jednotlivé kousky, jejichž boky potíráme tukem, aby se neslepily. Zbylým tukem potřeme okraje jednotlivých kousků a pokapeme i makovou náplň.
-
Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové „vohrnouše“ posypeme moučkovým cukrem.