Reklama
„Vohrnouše“
Fotogalerie:

„Vohrnouše“

Monika Turnovská

Krajové pečivo z oblasti Berounska. Název je od zahrnutého okraje.
Monika Turnovská,
Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g mouka hladká
  • 300 g mouka polohrubá
  • 60 g cukr krupice
  • 100 g máslo
  • 250 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička sůl
  • 2 žloutek
  • 150 g na omaštění máslo
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • Náplň:
  • 120 g mák
  • 30 g cukr moučkový
  • 300 g švestky

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Připravíme kvásek (v polovině teplého mléka rozpustíme droždí se 2 lžícemi mouky a lžící cukru), necháme vykynout na teplém místě.
  2. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr, žloutky, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně přidáváme zbylé vlažné mléko, až se vytvoří hladké vláčné těsto. 
  3. Přikryté utěrkou je necháme kynout asi 35 minut.
    Vykynuté těsto na vále opatrně rozválíme a nakrájíme na obdélníky a do každého vložíme vypeckované, na kousky nakrájené švestky a posypeme je sladkým mákem. Hrany těsta zformujeme okolo náplně.
  4. Do dobře vymazaného pekáče vkládáme jednotlivé kousky, jejichž boky potíráme tukem, aby se neslepily. Zbylým tukem potřeme okraje jednotlivých kousků a pokapeme i makovou náplň. 
  5. Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové „vohrnouše“ posypeme moučkovým cukrem.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hnízdečka s houbami

Hnízdečka s houbami

Kdo má rád, přidá salátový dresink. Lída Guk, Pacov
Za pár korun /01.11.13
Těstovinový krabí salát

Těstovinový krabí salát

Za pár korun se dají lehce připravit i docela zdravé pochoutky. Já jsem si hodně ...
Za pár korun /08.12.08
Zapečené noky s houbami

Zapečené noky s houbami

Sáček noků mám doma vždy po ruce.

Hana Kupková, Ostrava


Za pár korun /14.10.15
Cibulové muffiny se slaninou

Cibulové muffiny se slaninou

Jednoduchá svačinka nebo večeře.

Eliška Kopecká, Humpolec

Za pár korun /07.01.15
Cuketová kolečka

Cuketová kolečka

Zeleninovo-masová pochoutka.

Anna Vladařová,12 let, Nezvěstice

Za pár korun /07.11.13
Zelný nákyp

Zelný nákyp

Nákyp zvládne připravit k obědu i každý mužský. Je to jídlo, které hotové ...
Za pár korun /19.11.08
 

Nejnovější

Čtyřmasé ražniči

Čtyřmasé ražniči

Květa Kroupová, Praha
Vaříme express /20.06.18
Rožněná hovězí kýta

Rožněná hovězí kýta

Dalibor Marounek, Roudnice

Všehochuť /20.06.18
Ostré kuřecí kapsy

Ostré kuřecí kapsy

Ivana Černá, Praha

Všehochuť /20.06.18
Bounty pie

Bounty pie

Tereza Drobníčková, Chornice

Sladký život /20.06.18
Čokoládové fondue

Čokoládové fondue

Božsky lahodné

David Stejskal, Kroměříž

Sladký život /20.06.18
Ovíněná krkovice

Ovíněná krkovice

Martina Antalová, Odolena Voda

Vaříme express /18.06.18
Halászlé z makrel

Halászlé z makrel

Hana Veselá, Žirovnice

Všehochuť /14.06.18
Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake

Lucie Zubatá, Vnorovy

Za pár korun /09.06.18
Krémový dortík

Krémový dortík

Michaela Launová, Běrunice-Slibovice

Škola vaření /09.06.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama