Reklama
„Vohrnouše“
Fotogalerie:

„Vohrnouše“

Monika Turnovská

Krajové pečivo z oblasti Berounska. Název je od zahrnutého okraje.
Monika Turnovská,
Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g mouka hladká
  • 300 g mouka polohrubá
  • 60 g cukr krupice
  • 100 g máslo
  • 250 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička sůl
  • 2 žloutek
  • 150 g na omaštění máslo
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • Náplň:
  • 120 g mák
  • 30 g cukr moučkový
  • 300 g švestky

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Připravíme kvásek (v polovině teplého mléka rozpustíme droždí se 2 lžícemi mouky a lžící cukru), necháme vykynout na teplém místě.
  2. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr, žloutky, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně přidáváme zbylé vlažné mléko, až se vytvoří hladké vláčné těsto. 
  3. Přikryté utěrkou je necháme kynout asi 35 minut.
    Vykynuté těsto na vále opatrně rozválíme a nakrájíme na obdélníky a do každého vložíme vypeckované, na kousky nakrájené švestky a posypeme je sladkým mákem. Hrany těsta zformujeme okolo náplně.
  4. Do dobře vymazaného pekáče vkládáme jednotlivé kousky, jejichž boky potíráme tukem, aby se neslepily. Zbylým tukem potřeme okraje jednotlivých kousků a pokapeme i makovou náplň. 
  5. Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové „vohrnouše“ posypeme moučkovým cukrem.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Zapečené rolky

Zapečené rolky

Můžeš přidat trochu majoránky. Petr Papež, Teplice
Za pár korun /19.10.16
Zapečené špekáčky s nivou a slaninou

Zapečené špekáčky s nivou a slaninou

Tyto vuřty nejsou složité a v různých variacích se mohou stát rychlou a vydatnou ...
Za pár korun /13.08.08
Uzené kousky na kopru

Uzené kousky na kopru

Koprová nať dodá jídlu jedinečnou chuť.

Veronika Marková, Český Těšín

Za pár korun /26.05.15
Zapékané těstoviny

Zapékané těstoviny

Zapečené těstoviny jsou rychle hotové.
Renata Jesinková, Trnovany
Za pár korun /21.04.10
Tiramisky

Tiramisky

Sladká jednohubka z piškotů je pochoutka.
Katka Miláčková, Praha
Za pár korun /01.12.08
Cibulové košíčky

Cibulové košíčky

Roztomilé a velmi chutné pohoštění.

Sabina Lišková, Teplice

Za pár korun /15.04.16
 

Nejnovější

Studený letní boršč

Studený letní boršč

Tuto osvěžující polévku podáváme dobře vychlazenou a ozdobenou zakysanou smetanou. ...
Všehochuť /28.06.17
Pečený pikantní králík

Pečený pikantní králík

Nejlepší je nechat králíka naloženého v marinádě přes noc.

Zuzana Travičková, ...

Škola vaření /27.06.17
Pohankové fašírky

Pohankové fašírky

Já je podávám s těstovinovým salátem.

Katarína Oelschlagerová, Ústí nad Labem

...
Zdravě a chutně /27.06.17
Plněné vepřové řízky

Plněné vepřové řízky

Do mouky lze přidat koření nebo bylinky.

Irena Majerová, Brno

Škola vaření /26.06.17
Jehněčí špízy

Jehněčí špízy

Grilujeme pomalu, aby bylo maso propečené.

Radim Slotek, Hradec Králové

Všehochuť /26.06.17
Noky se žampiony a uzeninou

Noky se žampiony a uzeninou

Noky si vždy koupím do zásoby, aby byly ve spíži stále k dispozici. Manžel pak vaří ...

Vaříme express /25.06.17
Pstruzi se žampiony

Pstruzi se žampiony

Ryby by měly být vypečené dozlatova.

Tereza Jarovská, Pelhřimov

Všehochuť /25.06.17
Placky z mladé cukety

Placky z mladé cukety

Ovoníš je trochou čerstvé majoránky.

Iveta Černohorská, Bechyně

Vaříme express /24.06.17
Bylinková vepřová roláda

Bylinková vepřová roláda

Do rolády někdy přidávám i míchaná vejce, je pak barevnější.

Markéta Halušková,...

Všehochuť /24.06.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1707_copy

Léto na talíři

Léto je tu! Dny jsou plné slunečních paprsků a všichni je chceme nasávat plnými doušky.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama