Reklama
„Vohrnouše“
Fotogalerie:

„Vohrnouše“

Monika Turnovská

Krajové pečivo z oblasti Berounska. Název je od zahrnutého okraje.
Monika Turnovská,
Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g mouka hladká
  • 300 g mouka polohrubá
  • 60 g cukr krupice
  • 100 g máslo
  • 250 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička sůl
  • 2 žloutek
  • 150 g na omaštění máslo
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • Náplň:
  • 120 g mák
  • 30 g cukr moučkový
  • 300 g švestky

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Připravíme kvásek (v polovině teplého mléka rozpustíme droždí se 2 lžícemi mouky a lžící cukru), necháme vykynout na teplém místě.
  2. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr, žloutky, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně přidáváme zbylé vlažné mléko, až se vytvoří hladké vláčné těsto. 
  3. Přikryté utěrkou je necháme kynout asi 35 minut.
    Vykynuté těsto na vále opatrně rozválíme a nakrájíme na obdélníky a do každého vložíme vypeckované, na kousky nakrájené švestky a posypeme je sladkým mákem. Hrany těsta zformujeme okolo náplně.
  4. Do dobře vymazaného pekáče vkládáme jednotlivé kousky, jejichž boky potíráme tukem, aby se neslepily. Zbylým tukem potřeme okraje jednotlivých kousků a pokapeme i makovou náplň. 
  5. Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové „vohrnouše“ posypeme moučkovým cukrem.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zapečené brambory s brokolicí a nivou

Zapečené brambory s brokolicí a nivou

Chutný a zdravý oběd, který rozhodně nedá moc práce. Tereza Hájková, ...
Za pár korun /14.07.13
Kuřecí kousky obalené v chipsech

Kuřecí kousky obalené v chipsech

Andrea Janáková, Polička

Za pár korun /03.02.18
Zapečená vinná klobása

Zapečená vinná klobása

Recept od kamarádky u nás zabodoval.
...

Za pár korun /06.12.14
Pikantní masové kuličky

Pikantní masové kuličky

Nejraději vařím jídla, která nejsou pracná.
Lenka Paulusová, Praha
Za pár korun /14.06.13
Plněné brambory se šunkou

Plněné brambory se šunkou

Připravuji je vždy, když se na trhu objeví první české nové brambory.
Jana ...
Za pár korun /14.11.12
Kapustový eintopf

Kapustový eintopf

Vše v jednom hrnci. Navíc zdravé a chutné.
Renata Vitoušová, Praha
Za pár korun /03.02.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu