Ingredience
- 1 balení želatina plátky
- 2 lžičky ocet
- 1 lžička cukr
- sůl a pepř podle chuti
- 2 okurka sterilizovaná
- 1 paprika červená
- 1 cibule
- 200 g uzené slanina anglická
- 4 párky
- 1 buřty
- trochu olej na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Želatinu připravíme podle návodu na zadní straně zakoupeného výrobku. Smícháme požadované maximální množství tekutiny (500 ml) s octem, cukrem, pepřem a solí, necháme nabobtnat a poté při mírné teplotě rozpustíme, nevaříme.
-
Mezitím pokrájíme okurky, papriku a cibuli na stejně velké kostičky. Uzeniny pokrájíme také na stejně velké dílky.
-
V pánvi rozehřejeme olej (stačí pouze malé množství) a pokrájenou zeleninu s uzeninami zlehka osmahneme a pak necháme zchladnout.
-
Připravíme si nádoby, do kterých budeme směs plnit. Můžeme použít několik menších báboviček nebo jednu velkou formu. Dá se však nalít i do kastrůlku nebo do plastové krabičky od margarínu. Nádoby důkladně vymyjeme.
-
Směs zeleniny a uzenin plníme do formy asi do 3/4, zbytek dolijeme zchladlou želatinou. Necháme v lednici na rovné ploše dokonale ztuhnout.
-
Hotový aspik podáváme vychlazený s pečivem.