Bramboráky už vás nebaví? Připravte si tradiční staročeskou pochoutku z kysaného zelí se slaninou. Recept na zelníky nebo zelňáky je tu!
Suroviny
Postup
Na vál nasypte mouku a rozsekejte do ní sádlo.
Zelí sceďte a ještě pokrájejte. Přidejte k mouce a sádlu, osolte, rozklepněte vejce a vypracujte soudržné těsto.
Vyválejte z něj plát silný asi 5 mm.
Vykrájejte z něj kolečka o průměru přibližně 8 cm a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Slaninu nakrájejte na proužky a zelníky jimi ozdobte. cem.
V troubě předehřáté na 200 ºC pečte asi 20–30 minut dozlatova.
Něco navíc: My jsme ozdobili tradiční zelníky slaninou, ale můžete je vylepšit třeba i škvarky zamíchanými do těsta nebo ochutit čerstvě mletým pepřem či smaženou cibulkou. Někde 1 vejce nahradí zakysanou smetanou a zkypřují lžičkou pečicího prášku. Lze je také zvláčnit přidáním 1 nastrouhané brambory či potřít před pečením rozšlehaným vej
Komentáře
Tento recept byl pro mne dost velké zklamání. Chuťově nijaké, chuť zelí úplně zapadne. teplota 200 stupňů jě příliš mnoho. Slaninu má smysl dávat až uprostřed pečení, jinak je z ní škvarek.