Barborá Vávrová, Břestek
Ingredience
- asi 200 g hladké mouky
- 80 g hery
- dle potřeby voda
- trocha soli
- 1 balení listového nebo drceného špenátu
- 3 stroužky česneku
- 100 g měkkého salámu v celku
- 1 větší cibule
- 2 vejce
- špetka oregana a pepře
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku, rozpuštěnou heru, sůl a vodu hněteme na vále, až vznikne hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout (vodu přidáváme postupně po menších dávkách, aby těsto nebylo příliš řídké). Mezitím si v kastrolu rozehřejeme špenát, lehce jej osolíme a přidáme k němu prolisovaný česnek.
-
Cibuli a salám nakrájíme na tenké proužky. Těsto si rozdělíme na polovinu, první polovinu rozválíme do tvaru kulaté pečicí formy. Formu můžeme vymazat nebo vyložit pečicím papírem. Těsto položíme do formy, dno propícháme vidličkou.
-
Na těsto poté rozetřeme špenát, posypeme jej cibulí a salámem, okořeníme oreganem a pepřem a polijeme rozkvedlanými vejci (malou část vajec si necháme na potření). Druhou polovinu těsta opět rozválíme do tvaru formy a překryjeme jí náplň. Okraje lehce zahneme a přitiskneme.
-
Koláč potřeme zbylým vejcem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25–30 minut při 200 °C do zezlátnutí.