Reklama
Smetanová žemlovka
Fotogalerie:

Smetanová žemlovka

Světlana Kočková

Benešov
Babička mi vždycky horkou žemlovku na talíři polila máslem. Já místo toho dávám smetanu dovnitř.
Světlana Kočková, Benešov

Ingredience

  • 5 jablka
  • 50 g máslo
  • 170 g cukr krupice
  • 8 plátků chléb toustový
  • 3-4 lžíce rozinky
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a každou čtvrtku ještě nakrájíme na plátky.
  2. Máslo rozpustíme v pánvi, vsypeme nakrájená jablka a zprudka opečeme. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
  3. Jablečnou směs přecedíme přes síto, ale jablečnou šťávu schováme. Zapékací mísu vyložíme polovinou toastového chleba, na něj rozprostřeme jablka, která následně posypeme rozinkami a poklademe zbytkem toastů.
  4. Do jablečné šťávy zlehka zašleháme žloutky a pak ještě smetanu a směs rozlijeme po celé vrchní vrstvě.
  5. Žemlovku nakonec zapékáme asi 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
     
    TIP: Rozinky jsou chutnější, když jsou naložené na několik hodin do rumu.
    Místo toastů můžeš použít vánočku nebo rohlíky.

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Roláda s vejci a okurkou

Roláda s vejci a okurkou

Místo salámu můžeš zkusit také párek. Ivana Šůsová, Písek
Za pár korun /26.09.13
Zákusek z polenty

Zákusek z polenty

Příprava polenty je velice jednoduchá.

Veronika Marková, Český Těšín

Za pár korun /11.06.15
Bramborový závin s uzeným masem

Bramborový závin s uzeným masem

Výborná roláda, netřeba více dodávat.

Jana Trunečková, Brandýs nad Labem

Za pár korun /13.08.12
Cuketové balíčky

Cuketové balíčky

Dobrý tip jak na předkrm, tak na večeři, podáváme s jogurtovým dipem.

Andrea ...

Za pár korun /17.06.17
Mřížkový koláč se žampiony

Mřížkový koláč se žampiony

Vypadá moc pěkně a zvládne jej každý.

Miroslav Polanský, Pacov

Za pár korun /01.03.17
Bazalková omáčka

Bazalková omáčka

Je hotová během chvilky.

Kateřina Mezerová, Týn nad Vltavou

Za pár korun /04.07.15
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu