Reklama
Smetanová žemlovka
Fotogalerie:

Smetanová žemlovka

Světlana Kočková

Benešov
Babička mi vždycky horkou žemlovku na talíři polila máslem. Já místo toho dávám smetanu dovnitř.
Světlana Kočková, Benešov

Ingredience

  • 5 jablka
  • 50 g máslo
  • 170 g cukr krupice
  • 8 plátků chléb toustový
  • 3-4 lžíce rozinky
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a každou čtvrtku ještě nakrájíme na plátky.
  2. Máslo rozpustíme v pánvi, vsypeme nakrájená jablka a zprudka opečeme. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
  3. Jablečnou směs přecedíme přes síto, ale jablečnou šťávu schováme. Zapékací mísu vyložíme polovinou toastového chleba, na něj rozprostřeme jablka, která následně posypeme rozinkami a poklademe zbytkem toastů.
  4. Do jablečné šťávy zlehka zašleháme žloutky a pak ještě smetanu a směs rozlijeme po celé vrchní vrstvě.
  5. Žemlovku nakonec zapékáme asi 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
     
    TIP: Rozinky jsou chutnější, když jsou naložené na několik hodin do rumu.
    Místo toastů můžeš použít vánočku nebo rohlíky.

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Tousty s vejci, šunkou a sýrem

Tousty s vejci, šunkou a sýrem

Mám ráda společnost a nabízím rychlé občerstvení ze surovin, které většinou ...
Za pár korun /05.12.08
Ořechové jidášky

Ořechové jidášky

Peču je vždycky na Zelený čtvrtek.
Ivana Bartušková, Luka nad Jihlavou
Za pár korun /01.08.11
Kuřecí bramboráčky

Kuřecí bramboráčky

Musí se smažit zvolna, aby se maso dobře propeklo.

Zdeňka Hlocká, Praha

Za pár korun /16.09.13
Řízek v hráškovém těstíčku

Řízek v hráškovém těstíčku

Vepřový řízek smažený ve vaječném těstíčku s hráškem.

Pavel Štrougal, Krásné ...

Za pár korun /29.02.12
Nepečené ořechové kuličky

Nepečené ořechové kuličky

Nepečené cukroví mám nejraději a ořechové kuličky jsou výborné!
Martina Kubálková,...
Za pár korun /13.12.08
Taštičky plněné zelím

Taštičky plněné zelím

Peču je, když chci udělat manželovi radost.

Petra Straková, Děčín 


Za pár korun /11.01.16
 

Nejnovější

Rizoto co dům dal

Rizoto co dům dal

Ze surovin, které jsou zrovna po ruce. Martina Antalová, Odolena Voda
Za pár korun /26.04.17
Smetanová pochoutka

Smetanová pochoutka

Chutnají dospělým i dětem – ty si jídlo ještě většinou posypou strouhaným ...

Škola vaření /26.04.17
Barevný mix plný chutí

Barevný mix plný chutí

V tomto pokrmu je spousta zeleniny, takže je doslova nabitý vitaminy.

Jana ...

Vaříme express /26.04.17
Špagetový koláč

Špagetový koláč

Když čekáme návštěvu a chci připravit něco obzvlášť dobrého, vždycky mě ...

Všehochuť /26.04.17
Rizoto se sušenými rajčátky

Rizoto se sušenými rajčátky

Rýži mám ráda na všechny způsoby, ale tohle rizoto patří k mým ...

Všehochuť /26.04.17
Těstovinová rýže s hermelínem

Těstovinová rýže s hermelínem

Můžeš použít i klasickou rýži.

Zdeňka Polanská, Vsetín

Škola vaření /25.04.17
Špagety à la lasagne

Špagety à la lasagne

Mám rád lasagne i špagety, obzvlášť ty boloňské. Podle tohoto receptu můžu ...

Vaříme express /25.04.17
Tortellini a cuketové zelí

Tortellini a cuketové zelí

Je to rychlé a lehké jídlo, vhodné jako letní oběd.

Hana Šátralová, Praha

Vaříme express /25.04.17
Těstoviny s lososem

Těstoviny s lososem

Jemné rybí maso prostě nemá chybu.

Jitka Prošková, Tábor

Vaříme express /25.04.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1705

Pečeme s nápadem

Jakmile se lidé dozvědí, že rád(a) a dobře pečeš, hned se spustí lavina žádostí...

více
poslirecept_extra_small1701

Bez lepku

Jak kdysi někdo moudrý řekl, nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama