Reklama
Smetanová žemlovka
Fotogalerie:

Smetanová žemlovka

Světlana Kočková

Benešov
Babička mi vždycky horkou žemlovku na talíři polila máslem. Já místo toho dávám smetanu dovnitř.
Světlana Kočková, Benešov

Ingredience

  • 5 jablka
  • 50 g máslo
  • 170 g cukr krupice
  • 8 plátků chléb toustový
  • 3-4 lžíce rozinky
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a každou čtvrtku ještě nakrájíme na plátky.
  2. Máslo rozpustíme v pánvi, vsypeme nakrájená jablka a zprudka opečeme. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
  3. Jablečnou směs přecedíme přes síto, ale jablečnou šťávu schováme. Zapékací mísu vyložíme polovinou toastového chleba, na něj rozprostřeme jablka, která následně posypeme rozinkami a poklademe zbytkem toastů.
  4. Do jablečné šťávy zlehka zašleháme žloutky a pak ještě smetanu a směs rozlijeme po celé vrchní vrstvě.
  5. Žemlovku nakonec zapékáme asi 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
     
    TIP: Rozinky jsou chutnější, když jsou naložené na několik hodin do rumu.
    Místo toastů můžeš použít vánočku nebo rohlíky.

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Zapečené bolognese

Zapečené bolognese

Nabízím osvědčený recept na těstoviny. Hana Koptová, Doksy
Za pár korun /18.08.08
Horský zeleninový koláč

Horský zeleninový koláč

Zeleninu i brambory si můžeš připravit dopředu a dát zapéci chvilku před ...
Za pár korun /09.04.13
Nudle se zelím

Nudle se zelím

Tento recept pochází z Polska, jako moje teta, od které jsem se ho naučila.

...

Za pár korun /28.04.16
Jarní polévka

Jarní polévka

Můžeš přidat i jiné druhy zeleniny.

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Za pár korun /22.05.15
Kuřecí stehna na hořčici

Kuřecí stehna na hořčici

Kuřecím stehnům dodává netradiční pikantní příchuť orientální hořčice.

Pavel ...

Za pár korun /25.09.12
Hodolanská omáčka

Hodolanská omáčka

Tato omáčka se vaří na Olomoucku a podává se s tence nakrájeným chlebem.
...
Za pár korun /25.10.11
 

Nejnovější

Hruškový dort s marcipánem

Hruškový dort s marcipánem

Slavnostní dezert, který je přitom velice jednoduchý. A úspěch zaručen! ...
Sladký život /11.12.16
Dort z nivy

Dort z nivy

Ozdob ho rajčátky nebo jinou zeleninou.

Jarmila Malá, Beroun

Všehochuť /10.12.16
Domácí paštika

Domácí paštika

Hodí se například jako sváteční předkrm.

Kryštof Slánský, Brno

Škola vaření /09.12.16
Kapr na křenu

Kapr na křenu

Je trochu pikantní, proto ho mám rád.

Ondřej Dráteník, Litomyšl

Škola vaření /08.12.16
Růžičky s kuřecí náplní

Růžičky s kuřecí náplní

Výborné sváteční pohoštění, které nikdo neodmítne.

Iva Dvorská, Jičín

Všehochuť /07.12.16
Rozinkové cukroví

Rozinkové cukroví

Vykrajuji vždy rovnou víc tvarů pro pestrost.

Zuzana Vojáčková, Olomouc

Sladký život /07.12.16
Croquenbouche

Croquenbouche

Croquenbouche je z francouzského ‚‚croque en bouche‘‘, znamená ‚‚křupnutí v ...

Všehochuť /06.12.16
Miniroládky

Miniroládky

Moc pěkně vypadají i s černou olivou nebo cherry rajčátky. Záleží jen na vlastní ...

Všehochuť /06.12.16
Koláč s uzeným lososem

Koláč s uzeným lososem

Skvělé pohoštění pro přátelské schůzky. Misky si připravuji předem a pak už je...

Všehochuť /05.12.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1612

Cukroví

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Je tu.

více
babiccinyDobroty_1

Z babiččiny kuchyně

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Z babiččiny kuchyně je již nyní ve vašich oblíbených trafikách!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama