Ingredience
- 300 g rýže
- 1,5 l mléko
- 100 g cukr krupice
- 2 sáčky cukr vanilkový
- 1 pudink vanilkový
- 50 ml smetana
- dle potřeby ovoce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rýži propláchneme ve studené vodě, vaříme v kastrůlku s 500 ml mléka, 100 g cukru přidáme před koncem varu (nepřipálí se). Vanilkový pudink smícháme s jednou třetinou litru mléka a s vanilkovým cukrem.
-
Zbylé 2/3 mléka přivedeme k varu. Odstavíme a pomocí metličky vmícháme rozpuštěný pudink s cukrem.
Za stálého míchání vaříme krém asi 1 minutu. Když je hotový, polovinu nalijeme do měkké rýže. Do druhé poloviny dáme 50 ml smetany. Promícháme a občas ještě zamícháme, aby se nevytvořil škraloup.
-
Hotovou rýži naservírujeme na talíř, obložíme nakrájenými kousky ovoce a polijeme vanilkovo-smetanovým přelivem. Můžeme ozdobit kouskem ovoce.
TIP: Rýži můžeš podávat teplou nebo studenou.