Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z kapra
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 308 g
Tuky 167 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař hotelu Four Seasons Vito Mollica pochází ze severu Itálie. Částečnou inspirací pro českou vánoční polévku byla toskánská rybí polévka caciucco – přizpůsobil ji však naší tradici.

Suroviny

kapr 1 ks
celý, i s hlavou, o celkové váze cca 2 kg
olivový olej extra panenský 150 ml
rajče 400 g
petržel 100 g
kořenová
mrkev 100 g
řapíkatý celer 100 g
hrášek 1 hrst
česnek 6 stroužků
nakrájený na plátky
vermut 100 ml
Martini Dry
fenyklová semínka 1 ČL
bazalka
pár lístků
nasekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Z vykostěného rybího masa nakrájejte stejnoměrné kostky a uložte je do lednice; budou tam čekat až do velkého finále. Nasekanou kostru a zbytky masa s hlavou (kromě žaber) nechte hodinu proplachovat pod tekoucí vodou.

2

Česnek v hrnci opečte na mírně rozehřátém olivovém oleji dozlatova. Přidejte fenykl, bobkový list, část chilli papriček a bazalky, šalotku a polovinu zeleniny pokrájené na menší kostky. Lehce osmahněte a poté přidejte nakrájená rajčata i propláchnuté rybí kosti. Důkladně opečte a podlijte martini. Po deseti minutách přidejte trochu ledu a studenou vodu, aby byla ryba zakrytá.

3

Pomalu přiveďte k varu a pětadvacet až třicet minut jemně vařte na mírném plameni.

4

Hotovou polévku přeceďte přes jemný cedník, svařte na polovinu a znovu (i dvakrát) přeceďte.

5

Maso vyjměte z lednice, lehce osolte a opepřete a spolu se zbylými papričkami a bazalkou opečte na olivovém oleji. Zbytek pokrájené zeleniny a hrášek povařte osolené vodě doměkka.

6

Do talíře dejte část opečeného masa a uvařenou zeleninu a přelijte horkou polévkou.

Triky À la Vito Mollica

Když vývar zalijete studenou vodou a ledem (bod 2), získá lahůdkovou chuť.
Během vaření (bod 3) odstraňujte pěnu (vysráženou bílkovinu); kazila by chuť.
Několikeré přecezení (bod 4) zjemní polévku na hebounký krém.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

03.09.2007 21:05
Recept se nachází v č.12/05, str.27

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč