Můžeme je plnit podle chuti i jinou nádivkou.
Monika Janečková, Nymburk
Ingredience
- podle potřeby jahod
- 425 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 10 g másla
- 125 ml převařené vychladlé vody
- na posypání cukr
- trocha skořice
- podle chuti rozpuštěné máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Jahody omyjeme, a pokud jsou větší, překrájíme na půl. Mouku vysypeme na vál. Uděláme důlek, do kterého dáme špetku soli, rozklepneme vejce, přidáme máslo, přilijeme vodu a vypracujeme hladké, lesklé těsto, které vznikne asi po 10 minutách.
-
2. Těsto rozválíme na tenký plát (přibližně 1 mm silný) a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 7 cm.
-
3. Na každé kolečko položíme půlku jahody. Okraj na polovině kolečka přetřeme lehce vodou a pečlivě spojíme. Okraje ozdobíme vidličkou nebo můžeme použít speciální formičku na šátečky.
-
4. Vkládáme do vroucí, lehce osolené vody. Vaříme přibližně 3–4 minuty. Necháme okapat a ihned po uvaření podáváme hojně posypané moučkovým cukrem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.