Výtečnou alternativou k žampionům jsou v houbařské sezóně muchomůrky růžovky (masáci).
Václav Vanžura, Hradec Králové
Ingredience
- 300 g kapr
- 8 - 10 ks velké žampiony
- 1/2 citrón
- 1/2 lžičky koření na ryby Vitana
- 2 vejce
- cca 50 ml mléko
- solamyl
- hladká mouka
- strouhanka dle potřeby
- lžíce másla
- lžička soli
- olej či tuk na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rybu zbavíme šupin, vyřízneme páteř, žeberní kosti a maso i s kůží a drobnými kůstkami (změknou v marinádě) pokrájíme na malé kousky. Dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, přidáme sůl a koření na ryby. Promícháme a dáme do ledničky do druhého dne uležet.
-
Z očištěných žampionů vykrojíme nožky, posekáme je nadrobno a na másle podusíme. Přidáme je k rybě, do níž rozklepneme 1 vejce, přidáme 1 lžičku Solamylu, 2 až 3 lžíce strouhanky a dobře promícháme.
-
Směsí plníme houby, které namáčíme v hustém těstíčku z mléka, hladké mouky, lžičky solamylu, špetky soli a jednoho vejce a obalíme ve strouhance. Smažíme do růžova ve fritéze, nabo na pánvi ve vyšší vrstvě tuku z obou stran.
-
Podáváme s vařenými brambory, tatarkou a zeleninovou oblohou.
TIP : Kdo rád křupavou kůrčičku, může do těstíčka přidat trochu piva.