Ingredience
- 500 ml mléko
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukr krupice
- dle chuti sůl
- 1 kg mouka hladká
- 500 g brambory
- 500 g zelí kysané
- 2 cibule
- špetka pepř
- olej dle potřeby
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka roz-drobíme kostku droždí‚ přidáme cukr a trochu soli. Necháme vzejít kvásek. Potom jej přilijeme k mouce a vypracujeme hladké těsto‚ které necháme v teple vykynout.
-
Z brambor uvaříme bramborovou kaši tak, jak jsme zvyklí.
-
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji dozlatova‚ pak přidáme okapané a nakrájené zelí. Krátce podusíme‚ opepříme‚ podle potřeby také osolíme.
-
Z vykynutého těsta děláme na pomoučeném vále placky‚ na které potom rozložíme zelí a brambory. Placky zabalíme a utvoříme pirohy.
-
Osmažíme je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Z pirohů necháme okapat tuk na papírovém ubrousku a teprve pak je podáváme.
TIP: Do pirohů můžeš použít i jiné druhy náplní – např. masovou, vaječnou či povidlovou.