Ingredience
- Kuličky
- 150 g maso hovězí mleté
- 150 g maso vepřové mleté
- 1 vejce
- 1 cibule
- špetka sůl
- špetka pepř
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce solamyl
- 3 lžíce strouhanka
- Omáčka
- 1/2 cibule
- 1 kostka bujón
- 1 plechovka žampiony
- 1/2 muškátový oříšek
- 100 ml smetana
- 1 lžíce citronová šťáva
- 50 g máslo
- 50 g mouka hladká
- Ostatní
- olej na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mleté maso, vejce, na kostičky nakrájenou cibuli, pepř, sůl a hořčici v míse důkladně promícháme. Přidáme solamyl, strouhanku a ze směsi vytvoříme kuličky.
-
Na pánvi rozpálíme olej a masové kuličky opečeme dozlatova.
Připravíme si omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Zasypeme ji moukou a osmažíme. Zalijeme vývarem připraveným z bujonu, dobře rozšleháme a za stálého míchání při mírném varu vaříme asi 15 minut.
-
Přidáme nakrájené žampiony, nastrouhaný muškátový oříšek, smetanu a ještě 5 minut vaříme. Nakonec omáčku dochutíme citronovou šťávou nebo vínem a podle chuti dosolíme a dopepříme.
Masové kuličky zalité omáčkou podáváme s těstovinami. Nám k nim nejvíce chutnají zelené instantní široké nudle.