Ingredience
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- 1 hrnek mouka polohrubá
- 1 květák
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Květák rozebereme na růžičky a povaříme ve slané vodě asi 10 minut. V míse ho rozmačkáme nahrubo, přidáme 2 žloutky, osolíme a opepříme. Postupně přisypáváme mouku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vařečkou tvoříme menší placičky přímo na pánev na rozpálený rostlinný olej, smažíme na mírnějším plameni, až zezlátnou.
-
Pokud se placičky rozpadají, ještě přisypeme mouku a zlehka vmícháme. Přesné množství nelze odhadnout, záleží totiž hodně na velikosti květáku. Hotové placičky vrstvíme na talíř vždy na ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Podáváme se zeleninou nebo bramborovou kaší.