Sytá a voňavá polévka pro zahřátí.
Terezie Vachová, Praha
Ingredience
- 2 ks kuřecí skelety
- 2 ks mrkev
- 1 větší batát
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česnek
- 2 cm zázvor
- 100 g červená čočka
- 1 chilli paprička
- 1 lžička římský kmín mletý
- 1 lžička koriandr mletý
- 1/2 lžičky kurkuma
- 1/2 lžičky sladká či pálivá paprika (dle chuti)
- 1/2 lžičky amchor
- 1/2 lžičky drcený pepř
- 8 ks karí listy
- sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Masité kuřecí skelety dáme do studené vody, osolíme a na mírném plameni alespoň hodinu připravujeme vývar. Poté skelety vyjmeme, maso obereme a odložíme stranou. Vývar uchováme teplý.
-
Mezitím nakrájíme cibuli na proužky. Česnek, zázvor a chilli papričku nasekáme nadrobno (česnek nelisujeme). Mrkev nakrájíme na tenší půlkolečka, batát na kostičky. Sypké koření si odměříme do misky (můžeme vše smíchat).
-
Na oleji osmažíme cibulku do zlatohněda - cca 15-20 minut. Je nutné zvláště ke konci pravidelně míchat a nespálit. Až je cibulka hotová, přidáme nasekaný česnek, zázvor a chilli a smažíme asi 2 minuty. Poté přidáme sypké koření a karí listy a smažíme asi minutu, aby se rozvonělo. Zalejeme trochou vývaru, přidáme mrkev a dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Potom přidáme batát a červenou čočku, zbytek vývaru i s masem a dusíme do měkka. Na závěr můžeme zjemnit kokosovým mlékem.
-
Podáváme s plackami nebo chlebem, případně podle chuti s bílým jogurtem.