Ingredience
- svazek celer řapíkatý
- 300 g celer
- špetka sůl
- 2 lžíce máslo
- 1 kostka bujón zeleninový
- 500 ml mléko
- 250 ml smetana sladká
- dle chuti pepř červený
- Ozdoba:
- 2 brambory
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Celer a brambory očistíme a omyjeme. Očištěný celer nastrouháme na jemném struhadle. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nastrouhaný celer, osmažíme a zalijeme asi půl litrem vody.
-
Pak do hrnce přidáme na kostičky nakrájené brambory, kostku zeleninového bujonu a vše uvaříme doměkka. Necháme chvíli zchladnout a potom rozmixujeme.
-
Vzniklou zeleninovou kaši rozředíme mlékem a přivedeme znovu k varu. Přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer, rozředíme smetanou a ještě krátce povaříme.
-
Hotovou polévku podle chuti osolíme a ozdobíme červeným pepřem. K polévce nám nejvíc chutnají toasty z bílé veky.
TIP: Podobná krémová polévka se dá připravit i z mrkve. Je výborná se špetkou karí.