Ať si každý z hostů ukrojí takový kousek, jaký chce.
Alena Sýkorová, Turnov
Ingredience
- Těsto:
- 200 g hladká mouka
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- 1 vejce
- 100 g máslo
- 2 lžíce voda
- Náplň:
- 1 pórek
- 2 lžíce olej
- 150 g anglická slanina
- 300 ml zakysaná smetana
- 3 vejce
- trocha soli a pepře
- špetka sušeného tymiánu
- 1 hermelín
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku se solí smícháme s jedlou sodou, vejcem, rozměklým máslem a vodou. Vše zpracujeme v těsto. Kulatou koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a těsto rozválíme tak, aby vznikly trochu vyvýšené okraje.
-
Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji opečeme na kousky nakrájenou slaninu, přidáme pórek a vše krátce podusíme. Směs necháme lehce vychladnout.
-
Zatím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci, solí, pepřem a tymiánem.
-
Pórkovou směs rozprostřeme na těsto a zalijeme smetanovou omáčkou. Navrch rozprostřeme hermelín nakrájený na tenké plátky a vše zapékáme v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C asi 20–30 minut.
-
Koláč je výborný jak teplý, tak studený.
Tip redakce
Místo pórku můžeš tento koláč připravovat také se špenátovými listy, případně použij mix obou zelenin. Postup zůstane stejný.