Kamila Litečková, Praha
Ingredience
- 6 lžic přepuštěného másla
- 1 šalotka nakrájená na plátky
- 600 g karotky
- 1 bobkový list
- hrubozrnná sůl
- 200 ml smetany na vaření
- 4 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého zázvoru
- mletý bílý pepř
- 4 žloutky
- 2 bílky
- na formy tuk a strouhanka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rozpustíme 3 lžíce másla, pokrájenou karotku, bobkový list, ochutíme 1 lžičkou soli. Promícháme a na mírném ohni dusíme doměkka asi 20 minut. Můžeme podlít troškou vody, aby mrkev nezhnědla. Pak přilijeme smetanu, přivedeme k varu, ihned sejmeme a ponorným mixérem připravíme pyré.
-
Ze 3 lžic másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, prošleháme a za stálého míchání vaříme asi 8 minut. Do bešamelu vešleháme pyré, ochutíme kořením a solí. Po vychladnutí zašleháme žloutky a nakonec i tuhý sníh z bílků.
-
Čtyři formy s vyššími okraji vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, rozdělíme do nich
hmotu. Vložíme je do pekáčku s vodou, ta by měla dosahovat do poloviny forem. Pečeme při
180 °C, až suflé vyběhne do výšky a má zlatavou barvu. Po vyjmutí z lázně vyklopíme a podáváme s dušenou mladou zeleninou.