Reklama
Jahelník se švestkami
Fotogalerie:

Jahelník se švestkami

Denisa Durdíková

Humpolec
Nejraději ho jíme k snídani, když je trochu uleželý.
Denisa Durdíková, Humpolec

Ingredience

  • 500 g jáhly
  • 3 vejce
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 hrnek cukr
  • 1/3 hrnku mléko
  • špetka sůl
  • dle chuti skořice
  • 300 g švestky (čerstvé nebo kompotované)
  • na vymazání formy máslo
  • na vysypání formy hrubá mouka nebo kokos

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou, jinak by byly hořké. V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 l vody. Vysypeme do ní spařené jáhly a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše (15–20 minut). Občas zamícháme, aby se jáhly nepřichytily ke dnu. Uvařenou kaši necháme asi 30 minut odstát.
  2. Čerstvé švestky vypeckujeme, kompotované slijeme. Rozpůlíme.
  3. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do jahelné kaše zamícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu, přilijeme mléko. Lehce vmícháme vyšlehané bílky.
  4. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem. Vlijeme jáhlovou kaši, poklademe švestkami a posypeme skořicí. Pečeme v remosce nebo v troubě při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Podáváme teplý nebo studený, lépe se ale krájí vychladlý.

    TIP:
    Jahelník můžeš podávat ozdobený lžící jogurtu.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Brambory s tvarůžky

Brambory s tvarůžky

Pikantní pochoutka tě jistě zaujme. František Kytlica, Hulín
Za pár korun /12.09.12
Kuře pečené na nádivce

Kuře pečené na nádivce

V peřince z nádivky zůstane maso šťavnaté.

Andrea Jílková, Polička

Za pár korun /03.10.13
Špenát s uzenou krkovičkou a obalovaným houskovým knedlíkem

Špenát s uzenou krkovičkou a obalovaným houskovým knedlíkem

Chutný a výživný oběd.

Veronika Pomahačová, Petřvald

Za pár korun /20.08.12
Brokolicové brambory

Brokolicové brambory

Osvědčil se jako sytý studentský oběd.

Jana Sklenářová, Žďár nad Sázavou

Za pár korun /19.10.12
Žemlovka na slano

Žemlovka na slano

Nezvyklé, ale moc dobré.

Michaela Pavlačková, Havířov

Za pár korun /23.09.12
Lilek s rajčaty

Lilek s rajčaty

Léto si užívám, zeleniny je všude dost. I na zahrádce se urodilo, takže ...

Za pár korun /06.09.16
 

Nejnovější

Kotlety se smetanovými bramborami

Kotlety se smetanovými bramborami

Pokrmy připravované v jedné míse či hrnci ti ušetří čas. David Šebek, ...
Škola vaření /21.08.17
Smažená růžičková kapusta

Smažená růžičková kapusta

Do bramborové kaše přidej trochu kmínu.

Jana Voláková, Ostrava

Škola vaření /21.08.17
Plněný sýrový dortík

Plněný sýrový dortík

Před servírováním ho nech chvíli odležet.

Olga Smetanová, Klatovy

Vaříme express /21.08.17
Česnek schovaný v soli

Česnek schovaný v soli

Skvělý pomocník v kuchyni, který ti ušetří spoustu času.

Tomáš Mika, ...

Všehochuť /21.08.17
Angreštová marmeláda

Angreštová marmeláda

Marmeláda je hezky tuhá a pikantní.

Božena Peřinová, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /21.08.17
Nakládané kukuřičky s okurkami

Nakládané kukuřičky s okurkami

Kukuřičky se dají použít do různých omáček, salátů, ale i jen tak samotné k ...

Všehochuť /21.08.17
Sušená rajčata

Sušená rajčata

Ochutnej je s bílým vínem a sýry.

Marta Kubicová, Třebíč

Všehochuť /21.08.17
Dort lego

Dort lego

Barevná stavebnice je oblíbenou hračkou většiny dětí, bude se jim líbit i v ...

Všehochuť /21.08.17
Klevela ze švestek

Klevela ze švestek

Naše marmeláda ze švestek je výborná!

Ruth Šklíbová, Trutnov

Škola vaření /20.08.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1708_smal

Prázdninová kuchařka

Letní prázdniny jsou nejhektičtějším obdobím v roce. Cesty, návštěvy a výlety jsou na denním pořádku..

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama