Reklama
Jahelník se švestkami
Fotogalerie:

Jahelník se švestkami

Denisa Durdíková

Humpolec
Nejraději ho jíme k snídani, když je trochu uleželý.
Denisa Durdíková, Humpolec

Ingredience

  • 500 g jáhly
  • 3 vejce
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 hrnek cukr
  • 1/3 hrnku mléko
  • špetka sůl
  • dle chuti skořice
  • 300 g švestky (čerstvé nebo kompotované)
  • na vymazání formy máslo
  • na vysypání formy hrubá mouka nebo kokos

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou, jinak by byly hořké. V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 l vody. Vysypeme do ní spařené jáhly a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše (15–20 minut). Občas zamícháme, aby se jáhly nepřichytily ke dnu. Uvařenou kaši necháme asi 30 minut odstát.
  2. Čerstvé švestky vypeckujeme, kompotované slijeme. Rozpůlíme.
  3. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do jahelné kaše zamícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu, přilijeme mléko. Lehce vmícháme vyšlehané bílky.
  4. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem. Vlijeme jáhlovou kaši, poklademe švestkami a posypeme skořicí. Pečeme v remosce nebo v troubě při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Podáváme teplý nebo studený, lépe se ale krájí vychladlý.

    TIP:
    Jahelník můžeš podávat ozdobený lžící jogurtu.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Papriky se sýrovou nádivkou

Papriky se sýrovou nádivkou

Hodí se k nim česnekový dresink. Jana Satorová, Sobáčov
Za pár korun /10.11.15
Hrachové noky se špekem

Hrachové noky se špekem

Zakápneme tukem vysmaženým ze slaniny.

Dita Hlaváčová, Praha 

Za pár korun /07.03.16
Kuře pečené na nádivce

Kuře pečené na nádivce

V peřince z nádivky zůstane maso šťavnaté.

Andrea Jílková, Polička

Za pár korun /03.10.13
Zapečené brambory s brokolicí

Zapečené brambory s brokolicí

Jednoduché, rychlé a chutné jídlo... Bez šunky lze uvařit i pro vegetariány.

Lenka ...

Za pár korun /30.08.12
Fazolový salát s červenou řepou

Fazolový salát s červenou řepou

 Milovníci řepy by ho měli určitě vyzkoušet. 

Lída ...

Za pár korun /06.03.12
Lenčiny zapékané špagety

Lenčiny zapékané špagety

Recept mám od své kamarádky.

Jaromíra Skočílková, Skuteč

Za pár korun /01.02.17
 

Nejnovější

Krémová karotková polévka

Krémová karotková polévka

Františka Hozáková, Zábřeh
Za pár korun /21.11.17
Skořicové rybky

Skořicové rybky

Vlasta Melechová, Mladá Boleslav

Škola vaření /21.11.17
Krevetový aspik

Krevetový aspik

Aneta Koukalová, Humpolec

Všehochuť /21.11.17
Mlíčí na toastu

Mlíčí na toastu

Míša Holubová, Jaroměř

Všehochuť /21.11.17
Sádláčky s marmeládou

Sádláčky s marmeládou

Upečeno podle receptu Alžběty Růžičkové z Brna

Sladký život /21.11.17
Puškvorcové sušenky

Puškvorcové sušenky

Helena Šafářová, Praha

Sladký život /21.11.17
Kávové řezy s mandlemi

Kávové řezy s mandlemi

Jana Heidingerová, Praha

Sladký život /21.11.17
Pučálka

Pučálka

Petra Galatičová, Kroměříž

Škola vaření /20.11.17
Vánočka

Vánočka

Zdeňka Pěstová, Větřní

Škola vaření /20.11.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1712_small

Vánoční cukroví

Nejkrásnější dny roku jsou za dveřmi. Dětské oči září, lidé jsou na sebe milejší a počasí venku nás skoro nutí se k někomu přitulit.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama