Reklama
Reklama
Jahelník se švestkami
Fotogalerie:

Jahelník se švestkami

Denisa Durdíková

Humpolec
Nejraději ho jíme k snídani, když je trochu uleželý.
Denisa Durdíková, Humpolec

Ingredience

  • 500 g jáhly
  • 3 vejce
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 hrnek cukr
  • 1/3 hrnku mléko
  • špetka sůl
  • dle chuti skořice
  • 300 g švestky (čerstvé nebo kompotované)
  • na vymazání formy máslo
  • na vysypání formy hrubá mouka nebo kokos

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou, jinak by byly hořké. V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 l vody. Vysypeme do ní spařené jáhly a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše (15–20 minut). Občas zamícháme, aby se jáhly nepřichytily ke dnu. Uvařenou kaši necháme asi 30 minut odstát.
  2. Čerstvé švestky vypeckujeme, kompotované slijeme. Rozpůlíme.
  3. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do jahelné kaše zamícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu, přilijeme mléko. Lehce vmícháme vyšlehané bílky.
  4. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem. Vlijeme jáhlovou kaši, poklademe švestkami a posypeme skořicí. Pečeme v remosce nebo v troubě při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Podáváme teplý nebo studený, lépe se ale krájí vychladlý.

    TIP:
    Jahelník můžeš podávat ozdobený lžící jogurtu.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Plněný závin s vejci a cibulkou

Plněný závin s vejci a cibulkou

Rychlý závin, dá se podávat místo chlebíčků. Lída Guk, Pelhřimov 
Za pár korun /06.03.16
Vepřová játra se slaninou

Vepřová játra se slaninou

Můžeš dochutit trochou sójové omáčky.

Anna Hrušková, Praha

Za pár korun /19.01.16
Šmakoun v těstíčku

Šmakoun v těstíčku

Dobrota nejen pro vegetariány.

Dana Přibylová, Sezimovo Ústí

Za pár korun /03.04.13
Plněné brambory

Plněné brambory

Dají se připravit i jako pohoštění pro návštěvu. Na talíři vypadají moc hezky, a ...

Za pár korun /22.01.13
Francouzská hrachovka s uzeným

Francouzská hrachovka s uzeným

Dá se udělat jak ze sušeného, tak z mraženého hrachu.

Václava Šimková, Praha

Za pár korun /22.04.16
Kynuté rohlíčky s anglickou slaninou

Kynuté rohlíčky s anglickou slaninou

Místo máku můžeš dát i kmín, sezam nebo sýr.

Zdeněk Holý, Písařova Vesce

...
Za pár korun /20.10.15
 

Nejnovější

Ragú z kapra se zeleninou

Ragú z kapra se zeleninou

Kapr jak ho neznáš Podle receptu Jany Sedláčkové z Lanškrouna
Zdravě a chutně /08.12.18
Čokoládový věnec

Čokoládový věnec

Vločky můžeš koupit

Podle receptu Veroniky Cháberové z Rokycan

Všehochuť /08.12.18
Katalánská roláda

Katalánská roláda

Aneb ‚‚cikánský rukáv‘‘

Eva Navrátilová, Vlašim

Všehochuť /08.12.18
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Marie Staňková, Pardubice

Škola vaření /07.12.18
Kapr s houbovými placičkami

Kapr s houbovými placičkami

Lenka Majorová, Zlín

Všehochuť /07.12.18
Pravý vídeňský závin

Pravý vídeňský závin

Sylva Krejcarová, Beroun

Všehochuť /07.12.18
Medailonky na sušených rajčatech

Medailonky na sušených rajčatech

Podle receptu

Tomáše Hejkala z Karviné

Všehochuť /07.12.18
Ořechové chrastí

Ořechové chrastí

Bohuslava Čeganová, Ostrava

Sladký život /07.12.18
Valašská štědrovka

Valašská štědrovka

Eva Filipková, Znojmo

Škola vaření /06.12.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama