Ingredience
- 500 g jáhly
- 3 vejce
- 1 zakysaná smetana
- 1 hrnek cukr
- 1/3 hrnku mléko
- špetka sůl
- dle chuti skořice
- 300 g švestky (čerstvé nebo kompotované)
- na vymazání formy máslo
- na vysypání formy hrubá mouka nebo kokos
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou, jinak by byly hořké. V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 l vody. Vysypeme do ní spařené jáhly a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše (15–20 minut). Občas zamícháme, aby se jáhly nepřichytily ke dnu. Uvařenou kaši necháme asi 30 minut odstát.
-
Čerstvé švestky vypeckujeme, kompotované slijeme. Rozpůlíme.
-
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do jahelné kaše zamícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu, přilijeme mléko. Lehce vmícháme vyšlehané bílky.
-
Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem. Vlijeme jáhlovou kaši, poklademe švestkami a posypeme skořicí. Pečeme v remosce nebo v troubě při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Podáváme teplý nebo studený, lépe se ale krájí vychladlý.
TIP: Jahelník můžeš podávat ozdobený lžící jogurtu.