Reklama
Reklama
Hrachová kaše s majoránkou a klobásou
Fotogalerie:

Hrachová kaše s majoránkou a klobásou

Lenka Majerová

Pardubice

Můj manžel je milovník klasické české kuchyně a hrachová kaše je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Vzpomíná, jak mu ji kdysi vařívala maminka. 

Lenka Majerová, Pardubice

Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 400g zelený nebo žlutý hrach
  • 200g cibule
  • 40g vepřové sádlo
  • 25g hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky majoránka
  • trocha sůl
  • špetka pepř
  • 4 nohy klobása
  • 4 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Hrách přebereme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočený přes noc. Druhý den hrách osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi 2 hodiny). Můžeme však použít i loupaný hrách, který není zapotřebí namáčet a je i výrazně rychleji uvařený. 

  2. Uvařený hrách částečně scedíme, v hrnci necháme asi 2 cm vysokou hladinu vody. Potom hrách rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. 

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle ji orestujeme dozlatova. Asi polovinu dáme stranou na přelití hotové kaše a do druhé části přisypeme hladkou mouku a na středním stupni připravíme jíšku. Přidáme k hrachové kaši, povaříme asi 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Při servírování přelijeme cibulkou. 

  4. Na klobásách nakrojíme ostrým nožem mřížku a opečeme je na rozehřáté pánvi dokřupava. Uchováme je v teple a na téže pánvi připravíme sázené vejce. Vyklepneme na pánev, okořeníme solí a pepřem a na mírném ohni pečeme asi 4 minuty tak, aby žloutek zůstal polosyrový.

Pošli recept! 1/2012 (6.12.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Francouzský zeleninový koláč

Francouzský zeleninový koláč

Před nalitím vajec můžeš koláč zakápnout smetanou. Bude ještě vláčnější.  ...
Za pár korun /15.09.14
Bábovka z brambor

Bábovka z brambor

Na talíři vypadá moc hezky, podávej ji s čerstvou zeleninou.

Pavla Csejteyová, Netolice

...
Za pár korun /12.12.12
Letní jednohubky z grilovaných papriček

Letní jednohubky z grilovaných papriček

Jednoduché voňavé občerstvení pro večery strávené u grilu.
Lucie Strakošová, ...
Za pár korun /09.11.09
Bulharský salát s řepou

Bulharský salát s řepou

Na dovolené nám všem moc chutnal.

Eliška Hejkalová Robová, Praha

Za pár korun /01.10.16
Králík na zelí

Králík na zelí

Není nad domácího pečeného králíka.
Martina Antalová, Odolena Voda
Za pár korun /04.08.11
Špagetová hnízda

Špagetová hnízda

Pochoutka mlsounům.
Renáta Koumarová, Třebíč
Za pár korun /05.12.08
 

Nejnovější

Pomazánka z pečené mrkve

Pomazánka z pečené mrkve

Podle receptu Adély Přibylové z Příbrami
Za pár korun /25.03.19
Krůtí rolka s vaječnou míchanicí

Krůtí rolka s vaječnou míchanicí

Podle receptu

Sylvie Protivanské z Prahy

Škola vaření /25.03.19
Jarní polévka

Jarní polévka

Vladimír Bruna, Praha

Vaříme express /25.03.19
Kuřátko s nádivkou

Kuřátko s nádivkou

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Všehochuť /25.03.19
Královská kuřecí roláda

Královská kuřecí roláda

Lucie Zubatá, Vnorovy

Všehochuť /25.03.19
Králičí stehýnka v kabátku

Králičí stehýnka v kabátku

Jana Hronková, Praha

Všehochuť /25.03.19
Hovězí kostky s vejci

Hovězí kostky s vejci

Martina Antalová, Odolena Voda

Všehochuť /25.03.19
Mrkvovo-sýrové placičky

Mrkvovo-sýrové placičky

Petra Ličková, Zlín

Za pár korun /24.03.19
Tvarohový beránek

Tvarohový beránek

Blanka Jirásková, Tachov

Škola vaření /24.03.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama