Reklama
Hrachová kaše s majoránkou a klobásou
Fotogalerie:

Hrachová kaše s majoránkou a klobásou

Lenka Majerová

Pardubice

Můj manžel je milovník klasické české kuchyně a hrachová kaše je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Vzpomíná, jak mu ji kdysi vařívala maminka. 

Lenka Majerová, Pardubice

Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 400g zelený nebo žlutý hrach
  • 200g cibule
  • 40g vepřové sádlo
  • 25g hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky majoránka
  • trocha sůl
  • špetka pepř
  • 4 nohy klobása
  • 4 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Hrách přebereme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočený přes noc. Druhý den hrách osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi 2 hodiny). Můžeme však použít i loupaný hrách, který není zapotřebí namáčet a je i výrazně rychleji uvařený. 

  2. Uvařený hrách částečně scedíme, v hrnci necháme asi 2 cm vysokou hladinu vody. Potom hrách rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. 

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle ji orestujeme dozlatova. Asi polovinu dáme stranou na přelití hotové kaše a do druhé části přisypeme hladkou mouku a na středním stupni připravíme jíšku. Přidáme k hrachové kaši, povaříme asi 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Při servírování přelijeme cibulkou. 

  4. Na klobásách nakrojíme ostrým nožem mřížku a opečeme je na rozehřáté pánvi dokřupava. Uchováme je v teple a na téže pánvi připravíme sázené vejce. Vyklepneme na pánev, okořeníme solí a pepřem a na mírném ohni pečeme asi 4 minuty tak, aby žloutek zůstal polosyrový.

Pošli recept! 1/2012 (6.12.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Utopenci v omáčce

Utopenci v omáčce

Vynikající s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem. Monika Kupcová, Olomouc
Za pár korun /11.11.12
Netradiční palačinky

Netradiční palačinky

Smažené překvapení schované v trojobalu.
Milada Lapšanská, Soběslav
Za pár korun /29.12.10
Omáčka z vařeného kuřecího

Omáčka z vařeného kuřecího

Výborná je s kynutými knedlíky.

Miroslava Niemczyková, Horní Tošanovice

Za pár korun /24.06.15
Taštičky plněné zelím

Taštičky plněné zelím

Peču je, když chci udělat manželovi radost.

Petra Straková, Děčín 


Za pár korun /11.01.16
Lívance s borůvkami

Lívance s borůvkami

Jsou výbornou svačinkou hlavně pro děti.
Kristina Vyhlasová, Mělnické Vtelno
Za pár korun /15.12.08
Zapečené bolognese

Zapečené bolognese

Nabízím osvědčený recept na těstoviny.
Hana Koptová, Doksy
Za pár korun /18.08.08
 

Nejnovější

Pečený pikantní králík

Pečený pikantní králík

Nejlepší je nechat králíka naloženého v marinádě přes noc. Zuzana Travičková, ...
Škola vaření /27.06.17
Pohankové fašírky

Pohankové fašírky

Já je podávám s těstovinovým salátem.

Katarína Oelschlagerová, Ústí nad Labem

...
Zdravě a chutně /27.06.17
Plněné vepřové řízky

Plněné vepřové řízky

Do mouky lze přidat koření nebo bylinky.

Irena Majerová, Brno

Škola vaření /26.06.17
Jehněčí špízy

Jehněčí špízy

Grilujeme pomalu, aby bylo maso propečené.

Radim Slotek, Hradec Králové

Všehochuť /26.06.17
Noky se žampiony a uzeninou

Noky se žampiony a uzeninou

Noky si vždy koupím do zásoby, aby byly ve spíži stále k dispozici. Manžel pak vaří ...

Vaříme express /25.06.17
Pstruzi se žampiony

Pstruzi se žampiony

Ryby by měly být vypečené dozlatova.

Tereza Jarovská, Pelhřimov

Všehochuť /25.06.17
Placky z mladé cukety

Placky z mladé cukety

Ovoníš je trochou čerstvé majoránky.

Iveta Černohorská, Bechyně

Vaříme express /24.06.17
Bylinková vepřová roláda

Bylinková vepřová roláda

Do rolády někdy přidávám i míchaná vejce, je pak barevnější.

Markéta Halušková,...

Všehochuť /24.06.17
Pražma s citronem a bylinkami

Pražma s citronem a bylinkami

Díky tomu, že rybu budeš grilovat v alobalu, zůstane šťavnatá.

Lucie Hrušková, ...

Zdravě a chutně /23.06.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1707_copy

Léto na talíři

Léto je tu! Dny jsou plné slunečních paprsků a všichni je chceme nasávat plnými doušky.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama