Reklama
Hrachová kaše s majoránkou a klobásou
Fotogalerie:

Hrachová kaše s majoránkou a klobásou

Lenka Majerová

Pardubice

Můj manžel je milovník klasické české kuchyně a hrachová kaše je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Vzpomíná, jak mu ji kdysi vařívala maminka. 

Lenka Majerová, Pardubice

Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 400g zelený nebo žlutý hrach
  • 200g cibule
  • 40g vepřové sádlo
  • 25g hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky majoránka
  • trocha sůl
  • špetka pepř
  • 4 nohy klobása
  • 4 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Hrách přebereme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočený přes noc. Druhý den hrách osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi 2 hodiny). Můžeme však použít i loupaný hrách, který není zapotřebí namáčet a je i výrazně rychleji uvařený. 

  2. Uvařený hrách částečně scedíme, v hrnci necháme asi 2 cm vysokou hladinu vody. Potom hrách rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. 

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle ji orestujeme dozlatova. Asi polovinu dáme stranou na přelití hotové kaše a do druhé části přisypeme hladkou mouku a na středním stupni připravíme jíšku. Přidáme k hrachové kaši, povaříme asi 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Při servírování přelijeme cibulkou. 

  4. Na klobásách nakrojíme ostrým nožem mřížku a opečeme je na rozehřáté pánvi dokřupava. Uchováme je v teple a na téže pánvi připravíme sázené vejce. Vyklepneme na pánev, okořeníme solí a pepřem a na mírném ohni pečeme asi 4 minuty tak, aby žloutek zůstal polosyrový.

Pošli recept! 1/2012 (6.12.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí bramboráčky

Kuřecí bramboráčky

Musí se smažit zvolna, aby se maso dobře propeklo. Zdeňka Hlocká, Praha
Za pár korun /16.09.13
Hermelín plněný zelím

Hermelín plněný zelím

Jako příloha je nejlepší čerstvá zelenina.

Markéta Dvořáková, Pavlov

Za pár korun /28.02.12
Čuhajdy

Čuhajdy

Jednoduché ořechové cukroví. 

Lenka Čajková, Velká nad ...

Za pár korun /23.02.12
Sekaná z cukety, salámu a sýru

Sekaná z cukety, salámu a sýru

Vyzkoušejte netradiční sekanou z cukety, salámu a sýru, která výborně chutná teplá i ...
Za pár korun /21.03.12
Paštika z vepřových jater

Paštika z vepřových jater

Chutná stejně jako paštika z husích jater.
Tereza Šádková, Hradec Králové
...
Za pár korun /17.02.10
Vejce plněná lososovou pomazánkou

Vejce plněná lososovou pomazánkou

Jestli přemýšlíš, jaké připravit na Velikonoce jednoduché a rychlé slané ...
Za pár korun /09.04.12
 

Nejnovější

Nadýchaná roláda

Nadýchaná roláda

Upečeno podle receptu Zuzany Janáčkové z Plzně
Sladký život /25.11.17
Sváteční paštika z kuřecích jater

Sváteční paštika z kuřecích jater

Uvařeno podle receptu Vlasty Zatloukalové ze Soběslavi

Škola vaření /24.11.17
Adventní věnec

Adventní věnec

Upečeno podle receptu Lucie Zitové z Jablonce

Všehochuť /24.11.17
Vejce plněná lososovou pěnou

Vejce plněná lososovou pěnou

Luděk Fiala, Nymburk

Vaříme express /23.11.17
Karbanátky z čočky a ořechů

Karbanátky z čočky a ořechů

Daniela Moravcová, Holešov

Zdravě a chutně /23.11.17
Vánoční štóla z domácí pekárny

Vánoční štóla z domácí pekárny

Květa Kroupová, Praha

Všehochuť /23.11.17
Sváteční bonbonky

Sváteční bonbonky

Vlaďka Novotná, Ústí nad Orlicí

Sladký život /23.11.17
Dezert zebra s plody moře

Dezert zebra s plody moře

Petra Hyťhová, Nýřany

Sladký život /23.11.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1712_small

Vánoční cukroví

Nejkrásnější dny roku jsou za dveřmi. Dětské oči září, lidé jsou na sebe milejší a počasí venku nás skoro nutí se k někomu přitulit.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama