Reklama
Reklama
Hrachová kaše s majoránkou a klobásou
Fotogalerie:

Hrachová kaše s majoránkou a klobásou

Lenka Majerová

Pardubice

Můj manžel je milovník klasické české kuchyně a hrachová kaše je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Vzpomíná, jak mu ji kdysi vařívala maminka. 

Lenka Majerová, Pardubice

Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 400g zelený nebo žlutý hrach
  • 200g cibule
  • 40g vepřové sádlo
  • 25g hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky majoránka
  • trocha sůl
  • špetka pepř
  • 4 nohy klobása
  • 4 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Hrách přebereme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočený přes noc. Druhý den hrách osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi 2 hodiny). Můžeme však použít i loupaný hrách, který není zapotřebí namáčet a je i výrazně rychleji uvařený. 

  2. Uvařený hrách částečně scedíme, v hrnci necháme asi 2 cm vysokou hladinu vody. Potom hrách rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. 

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle ji orestujeme dozlatova. Asi polovinu dáme stranou na přelití hotové kaše a do druhé části přisypeme hladkou mouku a na středním stupni připravíme jíšku. Přidáme k hrachové kaši, povaříme asi 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Při servírování přelijeme cibulkou. 

  4. Na klobásách nakrojíme ostrým nožem mřížku a opečeme je na rozehřáté pánvi dokřupava. Uchováme je v teple a na téže pánvi připravíme sázené vejce. Vyklepneme na pánev, okořeníme solí a pepřem a na mírném ohni pečeme asi 4 minuty tak, aby žloutek zůstal polosyrový.

Pošli recept! 1/2012 (6.12.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Květákové karbanátky

Květákové karbanátky

Na zahuštění můžeme použít mleté ovesné vločky nebo sušené pšeničné ...
Za pár korun /19.06.17
Slaný koláč s brokolicí

Slaný koláč s brokolicí

Koláče nemusejí být jen sladké...

Lenka Kerlínová, Darkovice

Za pár korun /08.08.15
Tyčinky se sezamem

Tyčinky se sezamem

Někdy přidávám i trochu pálivé papriky.

Denisa Chlupáčová, Brno

Za pár korun /21.11.13
Jogurtové langoše

Jogurtové langoše

Lída Holubová, Pelhřimov

Za pár korun /25.05.18
Hermelín plněný zelím v bramborovém těstíčku

Hermelín plněný zelím v bramborovém těstíčku

Hotová mňamka, můžeš si ji dát k obědu i k večeři.
Jarka ...
Za pár korun /19.01.11
Rizoto se salámem

Rizoto se salámem

Rýže je hotová, když vsákne všechnu vodu.
Martina Mikulová, Třebonín
Za pár korun /06.05.11
 

Nejnovější

Ragú z kapra se zeleninou

Ragú z kapra se zeleninou

Kapr jak ho neznáš Podle receptu Jany Sedláčkové z Lanškrouna
Zdravě a chutně /08.12.18
Čokoládový věnec

Čokoládový věnec

Vločky můžeš koupit

Podle receptu Veroniky Cháberové z Rokycan

Všehochuť /08.12.18
Katalánská roláda

Katalánská roláda

Aneb ‚‚cikánský rukáv‘‘

Eva Navrátilová, Vlašim

Všehochuť /08.12.18
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Marie Staňková, Pardubice

Škola vaření /07.12.18
Kapr s houbovými placičkami

Kapr s houbovými placičkami

Lenka Majorová, Zlín

Všehochuť /07.12.18
Pravý vídeňský závin

Pravý vídeňský závin

Sylva Krejcarová, Beroun

Všehochuť /07.12.18
Medailonky na sušených rajčatech

Medailonky na sušených rajčatech

Podle receptu

Tomáše Hejkala z Karviné

Všehochuť /07.12.18
Ořechové chrastí

Ořechové chrastí

Bohuslava Čeganová, Ostrava

Sladký život /07.12.18
Valašská štědrovka

Valašská štědrovka

Eva Filipková, Znojmo

Škola vaření /06.12.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama