Podáváme s čerstvým chlebem.
Tatiana Poloncová, Tišnov
Ingredience
- 250 g barevné fazole
- 1 sklenice kysané zelí
- 1 kg uzené kosti
- pár zrnek nového koření
- sůl podle chuti
- trocha papriky
- 3 stroužky česnek
- 6 ks brambory
- 1 lžíce sádlo
- podle potřeby hladká mouka
- trocha pepře
- 1/2 lžičky vegeta
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Fazole den předem namočíme. Zelí dáme do menšího hrnce, zalijeme vodou a vaříme, dokud nezměkne. Uzené kosti dáme do většího hrnce, zalijeme vodou a vaříme hodinu samotné. Potom přidáme fazole i s vodou, ve které se máčely. Přidáme nové koření, sůl, papriku a celé stroužky česneku. Vaříme, dokud fazole nezměknou a maso nepůjde lehce oddělit od kosti.
-
Kosti vybereme na talíř a obereme z nich maso. K fazolím přidáme brambory nakrájené na kostky a uvaříme je doměkka. Přisypeme uvařené zelí a obrané maso. Polévku necháme přejít varem. Ze sádla a hladké mouky a trochy papriky uděláme jíšku a vmícháme ji do polévky. Podle chuti osolíme, přidáme vegetu a pepř.