Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7294 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 881 g
Tuky 321 g
Vláknina 306 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přípravou jater nevznikne skoro žádná omáčka – tu ale k lahodné kořeněné rýži podle osvědčeného babičkovského receptu ani nebudete potřebovat.

Suroviny

Na rýži
rýže 250 g
dlouhozrnná
oloupaná rozpůlená
rostlinný olej 3 PL
sůl
mandle plátky 2 PL
opražené nasucho
petrželka 3 PL
nasekaná
Na játra
na úzké klínky
tymián 2 snítky
na větší kousky
nejlépe portské
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rýži propláchněte a nechte okapat. Odměřte si v hrnku, kolik jí máte, abyste věděli, kolik vody budete potřebovat na vaření. Do půlek cibule z vypouklé strany napíchejte hřebíčky tak, aby v zelenině dobře držely. V širším hrnci opečte na rozpáleném oleji rýži dosklovita. Osolte ji a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vložte kořeněnou cibuli, zakryjte a zvolna vařte. Během vaření kontrolujte, a když se téměř všechna voda vyvaří, odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Výsledná rýže by měla být měkká a sypká. Pak vyjměte cibule i s hřebíčky a vyhoďte je. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní máslo, podle potřeby ještě osolte.

2

Když rýži odstavíte, začněte připravovat játra. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na něm cibulku dozlatova, přihoďte tymián a nechte rozvonět. Vsypte játra a orestujte je zprudka z obou stran, aby zvenku zhnědla a uvnitř zůstala krásně růžová a jemná. Do pánve vlijte portské a nechte zprudka odvařit. Osolte, opepřete a zjemněte zbylou lžící másla.

3

Mandlové lupínky a petrželku smíchejte. Na talíře rozdělte játra a rýži, tu na závěr posypte vzniklou posypkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč