Reklama
Dršťkova polévka na sváču
Fotogalerie:

Dršťkova polévka na sváču

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Mám tři dospělé syny, a když začne ze stromů padat listí, nastává v naší rodině pravidelně čas polévek. Moji chlapi pracují celý den venku. Mají-li chvilku, zaběhnou domů na svačinu. Zvykli si, že na sporáku vždy stojí plný hrnec vydatné polévky. Vařím jim fazolovou, hrachovou nebo gulášovku. Nejraději však mají poctivou domácí dršťkovou.
Jiřina Knížková, Praha

Ingredience

  • 1 bujón
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • majoránka
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 1/4 celer
  • paprika sladká mletá
  • 500 g dršťky

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

56 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Dršťky omyjeme a vaříme ve vodě asi půl hodiny. Pak vodu slijeme a dršťky dáme vařit do nové vody. Uvaříme je doměkka, pečlivě očistíme od loje a pokrájíme na tenké nudličky. Rozpustíme sádlo a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme sladkou papriku, zaprášíme hladkou moukou a jen krátce osmahneme, aby se paprika nepřepálila. Po chvilce paprikovou jíšku zalijeme studeným bujonem, zamícháme a podle potřeby zředíme.
  2. krok2
    Když polévka začne vřít, přidáme pokrájené dršťky a nahrubo nastrouhaný celer. Je-li málo hustá, můžeme přidat instantní jíšku.
  3. krok3
    Polévku vaříme asi dvacet minut. Nakonec ji dochutíme špetkou pepře, pálivou paprikou (jen pokud máš ráda ostřejší), česnekem a majoránkou. Já a moji chlapi máme dršťkovou polévku nejraději s nadrobno pokrájenou libečkovou natí, která jí dodá opravdu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Pošli recept! 10/2007 (12.9.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Těstoviny se smetanovou omáčkou

Těstoviny se smetanovou omáčkou

Místo šunky můžeme dát šunkový salám. Jana Maršíková, Náchod
Za pár korun /09.11.10
Kokosová stehýnka

Kokosová stehýnka

Jednoduchý, ale velice chutný oběd.

Veronika Poláčková, Mýto

Za pár korun /17.03.13
Zapékaný pangasius se zeleninou

Zapékaný pangasius se zeleninou

Zeleninou rozhodně nemusíš šetřit.

Barbora Šebestíková, Píšť

Za pár korun /08.02.16
Vánočka z domácí pekárny

Vánočka z domácí pekárny

Pečená doma je vždycky nejlepší.

Květa Kroupová, Praha

Za pár korun /07.12.14
Ondráše s kedlubnou

Ondráše s kedlubnou

Jako přílohu podávám vařené brambory.

Eva Valentová, Lipník nad Bečvou

Za pár korun /18.07.16
Pekařské knedlíčky

Pekařské knedlíčky

Hodí se do všech bujonů a zeleninových vývarů.

Marie Švecová, Damníkov

Za pár korun /23.04.15
 

Nejnovější

Rajčata plněná těstovinovou rýží

Rajčata plněná těstovinovou rýží

Možná se zdají složitá na přípravu, ale opak je pravdou. Náplň je za chvíli a ...
Škola vaření /28.04.17
Lasagne s tuňákem a rajčaty

Lasagne s tuňákem a rajčaty

Ryby připravuji často a ráda na mnoho způsobů.

Petra Čertová, Ústí nad Labem

Všehochuť /28.04.17
Fusilli s vepřovými nudličkami

Fusilli s vepřovými nudličkami

Oblíbená vřetýnka připravuji nejraději s touto omáčkou.

Miroslava Krátká, ...

Za pár korun /27.04.17
Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Lahůdka, kterou milují děti i dospělí.

Renata Hormanová, České Budějovice

Škola vaření /27.04.17
Tortellini s kuřecím a zeleninou

Tortellini s kuřecím a zeleninou

Výborný oběd plný samých dobrot a vonící kořením.

Jaromíra Skočílková, Skuteč

...
Škola vaření /27.04.17
Těstoviny v bazalkovo-česnekovém pestu

Těstoviny v bazalkovo-česnekovém pestu

Tuto dobrotu lze ještě osvěžit oblohou z libovolné zeleniny. Kdo má raději ...

Vaříme express /27.04.17
Tagliatelle po italsko-švédsku

Tagliatelle po italsko-švédsku

Nejlepší jsou těstoviny ze semolinové mouky.

Kateřina Gajová, Brno

Všehochuť /27.04.17
Lasagne s čerstvým špenátem

Lasagne s čerstvým špenátem

S bešamelem jsou nádherně vláčné.

Judita Novotná, Prostějov

Všehochuť /27.04.17
Rizoto co dům dal

Rizoto co dům dal

Ze surovin, které jsou zrovna po ruce.

Martina Antalová, Odolena Voda

Za pár korun /26.04.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1705

Pečeme s nápadem

Jakmile se lidé dozvědí, že rád(a) a dobře pečeš, hned se spustí lavina žádostí...

více
poslirecept_extra_small1701

Bez lepku

Jak kdysi někdo moudrý řekl, nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama