Reklama
Dršťkova polévka na sváču
Fotogalerie:

Dršťkova polévka na sváču

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Mám tři dospělé syny, a když začne ze stromů padat listí, nastává v naší rodině pravidelně čas polévek. Moji chlapi pracují celý den venku. Mají-li chvilku, zaběhnou domů na svačinu. Zvykli si, že na sporáku vždy stojí plný hrnec vydatné polévky. Vařím jim fazolovou, hrachovou nebo gulášovku. Nejraději však mají poctivou domácí dršťkovou.
Jiřina Knížková, Praha

Ingredience

  • 1 bujón
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • majoránka
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 1/4 celer
  • paprika sladká mletá
  • 500 g dršťky

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

56 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Dršťky omyjeme a vaříme ve vodě asi půl hodiny. Pak vodu slijeme a dršťky dáme vařit do nové vody. Uvaříme je doměkka, pečlivě očistíme od loje a pokrájíme na tenké nudličky. Rozpustíme sádlo a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme sladkou papriku, zaprášíme hladkou moukou a jen krátce osmahneme, aby se paprika nepřepálila. Po chvilce paprikovou jíšku zalijeme studeným bujonem, zamícháme a podle potřeby zředíme.
  2. krok2
    Když polévka začne vřít, přidáme pokrájené dršťky a nahrubo nastrouhaný celer. Je-li málo hustá, můžeme přidat instantní jíšku.
  3. krok3
    Polévku vaříme asi dvacet minut. Nakonec ji dochutíme špetkou pepře, pálivou paprikou (jen pokud máš ráda ostřejší), česnekem a majoránkou. Já a moji chlapi máme dršťkovou polévku nejraději s nadrobno pokrájenou libečkovou natí, která jí dodá opravdu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Pošli recept! 10/2007 (12.9.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sójové boby zapečené s pórkem a nivou

Sójové boby zapečené s pórkem a nivou

Jídlo, které zasytí a navíc skvěle chutná. Radana Gregorková, Olomouc
Za pár korun /15.05.16
Nudle se zelím

Nudle se zelím

Tento recept pochází z Polska, jako moje teta, od které jsem se ho naučila.

...

Za pár korun /28.04.16
Drožďové knedlíčky v zelenině

Drožďové knedlíčky v zelenině

Čím více druhů zeleniny, tím lépe.

Alena Paclová, Náchod

Za pár korun /23.04.15
Utopenci trochu jinak

Utopenci trochu jinak

Dobrota, které druhý den neodoláš!
Žaneta Omarová, Česká Lípa
Za pár korun /12.01.09
Koláč s kuřecím masem a švestkami

Koláč s kuřecím masem a švestkami

Kombinace se sušenými švestkami je skutečně vynikající.

Lucie Blahová, Slavičín

Za pár korun /13.06.13
Květákový salát

Květákový salát

Pro dietnější variantu nahraď majolku jogurtem.

Naďa Indruchová, Valašské ...

Za pár korun /17.08.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu