Reklama
Dršťkova polévka na sváču
Fotogalerie:

Dršťkova polévka na sváču

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Mám tři dospělé syny, a když začne ze stromů padat listí, nastává v naší rodině pravidelně čas polévek. Moji chlapi pracují celý den venku. Mají-li chvilku, zaběhnou domů na svačinu. Zvykli si, že na sporáku vždy stojí plný hrnec vydatné polévky. Vařím jim fazolovou, hrachovou nebo gulášovku. Nejraději však mají poctivou domácí dršťkovou.
Jiřina Knížková, Praha

Ingredience

  • 1 bujón
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • majoránka
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 1/4 celer
  • paprika sladká mletá
  • 500 g dršťky

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

56 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Dršťky omyjeme a vaříme ve vodě asi půl hodiny. Pak vodu slijeme a dršťky dáme vařit do nové vody. Uvaříme je doměkka, pečlivě očistíme od loje a pokrájíme na tenké nudličky. Rozpustíme sádlo a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme sladkou papriku, zaprášíme hladkou moukou a jen krátce osmahneme, aby se paprika nepřepálila. Po chvilce paprikovou jíšku zalijeme studeným bujonem, zamícháme a podle potřeby zředíme.
  2. krok2
    Když polévka začne vřít, přidáme pokrájené dršťky a nahrubo nastrouhaný celer. Je-li málo hustá, můžeme přidat instantní jíšku.
  3. krok3
    Polévku vaříme asi dvacet minut. Nakonec ji dochutíme špetkou pepře, pálivou paprikou (jen pokud máš ráda ostřejší), česnekem a majoránkou. Já a moji chlapi máme dršťkovou polévku nejraději s nadrobno pokrájenou libečkovou natí, která jí dodá opravdu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Pošli recept! 10/2007 (12.9.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Rozinková srdíčka

Rozinková srdíčka

Zdravé mlsání ke kávičce, které se dá použít i jako vánoční cukroví. Nikola ...
Za pár korun /17.12.12
Závitky se slaninou a zeleninou

Závitky se slaninou a zeleninou

Krůtí maso nám chutná víc než kuřecí.

Simona Slováková, Ježov

Za pár korun /24.09.13
Těstoviny z remosky

Těstoviny z remosky

Remoska je skvělá, nedám na ni dopustit.

Anna Schmidtová, Tábor

Za pár korun /20.03.15
Rajčata nadívaná vejci

Rajčata nadívaná vejci

Mám ráda, když jídlo voní bylinkami a kořením. Plněná rajčata mě nezklamala.
...
Za pár korun /27.03.12
Řepovo-dýňový guláš

Řepovo-dýňový guláš

I bez masa si můžeš uvařit dobré jídlo. 

Hana Kupková, Ostrava

Za pár korun /28.02.12
Placičky s tvarůžky

Placičky s tvarůžky

Chutnají hlavně k pivu – přidej hodně cibule.

Květa Kroupová, Praha

Za pár korun /04.06.16
 

Nejnovější

Brownies muffiny

Brownies muffiny

Krásně voní, nejlepší jsou ještě teplé. Gabriela Jílková, Polička
Škola vaření /25.02.17
Koláč Alexandr

Koláč Alexandr

Před podáváním jej vychlaď v lednici.

Veronika Kuchařová, Rakovník

Všehochuť /25.02.17
Chřestový pekáč

Chřestový pekáč

Čerstvý chřest je velká dobrota, jeho sezonu si doma užíváme a připravujeme ho hned na ...

Všehochuť /25.02.17
Domácí pařížan

Domácí pařížan

Je krásně nadýchaný a moc dobrý.

Zdenka Sedláčková, Polička

Sladký život /25.02.17
Nefalšované brownies

Nefalšované brownies

Dělám je přímo na plechu, je to snadné.

Lucie Zajíčková, Liberec

Sladký život /25.02.17
Banánové muffiny s kousky čokolády

Banánové muffiny s kousky čokolády

Místo banánů se dají použít maliny nebo jiné ovoce.

Veronika Rozkošová, Hradec ...

Sladký život /25.02.17
Holandské košíčky

Holandské košíčky

Vypadají hezky ozdobené kousky jahod.

Veronika Synková, Pelhřimov

Škola vaření /24.02.17
Slaný koláč s krabím masem a špenátem

Slaný koláč s krabím masem a špenátem

Je ideální pro horké letní dny, třeba k vínu.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Vaříme express /24.02.17
Ruský krém s ovocem

Ruský krém s ovocem

Dezert, který má pokaždé úspěch.

Lenka Šimonová, Louny

Všehochuť /24.02.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1703

Máme rádi maso

Vepřové, jehněčí nebo hovězí? Ať si vzpomenete na jakékoliv masíčko...

více
zbabicinykuchyne

Z babiččiny kuchyně

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Z babiččiny kuchyně je již nyní ve vašich oblíbených trafikách!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama