Reklama
Dršťkova polévka na sváču
Fotogalerie:

Dršťkova polévka na sváču

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Mám tři dospělé syny, a když začne ze stromů padat listí, nastává v naší rodině pravidelně čas polévek. Moji chlapi pracují celý den venku. Mají-li chvilku, zaběhnou domů na svačinu. Zvykli si, že na sporáku vždy stojí plný hrnec vydatné polévky. Vařím jim fazolovou, hrachovou nebo gulášovku. Nejraději však mají poctivou domácí dršťkovou.
Jiřina Knížková, Praha

Ingredience

  • 1 bujón
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • majoránka
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 1/4 celer
  • paprika sladká mletá
  • 500 g dršťky

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

56 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Dršťky omyjeme a vaříme ve vodě asi půl hodiny. Pak vodu slijeme a dršťky dáme vařit do nové vody. Uvaříme je doměkka, pečlivě očistíme od loje a pokrájíme na tenké nudličky. Rozpustíme sádlo a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme sladkou papriku, zaprášíme hladkou moukou a jen krátce osmahneme, aby se paprika nepřepálila. Po chvilce paprikovou jíšku zalijeme studeným bujonem, zamícháme a podle potřeby zředíme.
  2. krok2
    Když polévka začne vřít, přidáme pokrájené dršťky a nahrubo nastrouhaný celer. Je-li málo hustá, můžeme přidat instantní jíšku.
  3. krok3
    Polévku vaříme asi dvacet minut. Nakonec ji dochutíme špetkou pepře, pálivou paprikou (jen pokud máš ráda ostřejší), česnekem a majoránkou. Já a moji chlapi máme dršťkovou polévku nejraději s nadrobno pokrájenou libečkovou natí, která jí dodá opravdu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Pošli recept! 10/2007 (12.9.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sýrové jednohubky s brusinkami a ořechy

Sýrové jednohubky s brusinkami a ořechy

Receptů na chutné a hlavně na přípravu nenáročné pohoštění pro ...
Za pár korun /16.12.10
Kančí řízky v jogurtovém šálu

Kančí řízky v jogurtovém šálu

Marináda maso nádherně zjemní. 

Eva Jonášová, Jihlava 

Za pár korun /15.03.12
Tousty s vejci, šunkou a sýrem

Tousty s vejci, šunkou a sýrem

Mám ráda společnost a nabízím rychlé občerstvení ze surovin, které většinou ...
Za pár korun /05.12.08
Brambory se zelím a salámem

Brambory se zelím a salámem

Každý, kdo ochutnal, byl mile překvapen.
Vladimíra Machková, Frýdek-Místek
Za pár korun /17.03.10
Fazolačka se zelím

Fazolačka se zelím

Podáváme s čerstvým chlebem.

Tatiana Poloncová, Tišnov

Za pár korun /13.01.15
Plněné žampiony

Plněné žampiony

Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

Klára Janků, Brno

Za pár korun /03.08.12
 

Nejnovější

Pizza s rajčaty a slaninou

Pizza s rajčaty a slaninou

Upečeno podle receptu Ilony Sedlákové z Přerova
Všehochuť /21.01.18
Makarony s hovězím ragú

Makarony s hovězím ragú

Laďka Drtinová, Vrchlabí

Všehochuť /21.01.18
Pikantní vepřová žebírka

Pikantní vepřová žebírka

Antonín Stejskal, Olomouc

Škola vaření /20.01.18
Jednoduchý ovesný koláček s jablíčky

Jednoduchý ovesný koláček s jablíčky

Lucia Borbélyová, Tvrdošovce

Zdravě a chutně /20.01.18
Vichyssoise

Vichyssoise

Lahůdka z Francie

Blanka Chadimová, Tábor

Všehochuť /20.01.18
Pizza od Adélky

Pizza od Adélky

Adéla Picálková, Babice

Škola vaření /19.01.18
Domácí prejt

Domácí prejt

Květa Šindelářová, Praha

Škola vaření /19.01.18
Fazolová pizza

Fazolová pizza

Hana Kupková, Ostrava-Poruba

Vaříme express /19.01.18
Hovězí karbanátky s pivem

Hovězí karbanátky s pivem

Podle receptu

Marie Hlaváčkové z Humpolce

Vaříme express /19.01.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Levné dobroty

Znáte rčení „za málo peněz hodně muziky“? Tato věta se pro mě po Vánocích stává kuchařskou mantrou. V lednu mi vždy připadá, že si moje fantazie vzala dovolenou a účet si fouká bolístky.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama