Tuhle neobyčejnou pochoutku ocení každý – jak k pivku, tak k vínu. Nejlepší je samozřejmě ještě teplá.
Martina Melicharová, Vlašim
Ingredience
- Těsto
- 500 g brambory (vhodné jsou ty, které se po uvaření nerozpadají na kaši)
- 1 lžička cukr
- 3 lžíce mléko
- 200 g polohrubá mouka
- 15 g droždí
- špetka sůl
- 1 vejce
- Náplň
- 300 g vepřové škvarky
- 2 cibule
- svazek čerstvá petrželka
- trocha sůl a pepř
- 1 vejce na potření
- na posypání kmín a hrubá sůl
- na posypání válu mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Očištěné brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do změknutí. Když trochu zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno.
-
V misce smícháme cukr, vlažné mléko, lžíci mouky, droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy na kynutí těsta přidáme k nastrouhaným bramborám zbytek mouky, sůl, vejce, vzešlý kvásek a zaděláme tužší těsto. To necháme na teplém místě nakynout.
-
Škvarky překrájíme na menší kousky. Cibulku očistíme, oloupeme a společně s petrželkou nasekáme nadrobno.
-
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na 2 pláty silné asi 3 mm. Rozprostřeme na ně náplň, osolíme, opepříme a stočíme do závinů. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem.
-
Po zavinutí šišky potřeme našlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí. Necháme pár minut znovu nakynout.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Během pečení můžeme povrch závinů přelít tukem, který při pečení vytéká ze škvarků.