Pochoutka na svátek i všední den.
Ladislav Vesecký, Zlaté Hory
Ingredience
- 2 sterilované okurky
- 50-80 g sterilovaná červená paprika
- 1 uvařená nastrouhaná mrkev
- 2 střední cibule
- 2 kg brambory uvařené ve slupce
- trocha soli a pepře
- 2 lžíce tatarská omáčka
- Domácí majonéza:
- 2 vejce
- slunečnicový olej podle potřeby
- Na ozdobu:
- 2 vejce uvařená natvrdo
- kousek sterilované papriky
- pár lístků pažitky nebo petrželky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme na drobné kousky nakrájené okurky, papriku, uvařenou nastrouhanou mrkev a slitý hrášek. Cibuli pokrájíme, dáme do sítka a spaříme vařící vodou. Pak ji zalijeme studenou vodou, vymačkáme a dáme k ostatním surovinám do mísy (dělá se to, aby cibule nenadýmala).
-
Přes mřížku protlačíme oloupané a vychlazené brambory. Vše lehce promícháme, dosolíme a opepříme. Přidáme tatarskou omáčku a majonézu.
-
Domácí majonézu připravíme tak, že do nádobky rozklepneme dvě syrová vejce. Začneme šlehat a pomaloučku přiléváme slunečnicový olej. Lijeme a šleháme tak dlouho, až začne majonéza houstnout.
-
Salát ozdobíme vařenými vejci, sterilovanou paprikou a lehce posypeme pokrájenou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s pečeným kuřátkem, uzeným masem, řízkem apod. Hodí se ke každému masu.