Brambory by měly být spíš větší.
Elena Ortová, Nové Strašecí
Ingredience
- 7 ks vařené brambory
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukr krupice
- 300 ml mléko
- 500 g polohrubá mouka
- 100 ml olej
- 2 ks zakysaná smetana
- sůl a pepř podle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Droždí rozmícháme se lžící cukru a 100 ml mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, nastrouháme 1 vařený brambor, osolíme, přidáme kvásek, olej a vypracujeme těsto. Přikryjeme a necháme kynout.
-
Zbylé brambory nastrouháme, přidáme smetany, sůl a pepř a zředíme max. 200 ml mléka, aby se směs lépe roztírala. Promícháme a rozdělíme na 2 části stejně jako vykynuté těsto. Vyválíme asi 1 cm silné pláty, dáme je na plech a potřeme směsí brambor a smetany. Pečeme 20 minut při 180 °C.