Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Placičky ze špagetové dýně

Placičky ze špagetové dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Placičky ze špagetové dýně

4/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2123 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 50 g
Tuky 131 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špagetovou dýni jsme objevili teprve nedávno, ale nemůžeme se jí nabažit. Je skvělá zapečená, v podobě i pizzy i jako placičky se sýrem. Ty jsou dokonce prudce návykové. 

Suroviny

špagetová, cca 1,5kg, podélně rozčtvrcená a zbavená semínek
olivový olej 2 PL
malá, nastrouhaná
vejce 1 ks
velké – žloutek a bílek zvlášť
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka 5 ks
na tenká kolečka
čedar 100 g
slanina 3 plátky
nakrájená na nudličky a opečená dokřupava, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Čtvrtky dýně zabalte jednotlivě do alobalu a položte je na plech. Pečte hodně doměkka (hroty vidličky by měly snadno projet), asi 50 minut. Vyjměte z trouby, rozbalte a nechte mírně zchladnout, asi 10 minut. Pak pomocí vidličky vydlabejte dužinu v typických špagetovitých vláknech tak, abyste získali upěchované 3 hrnky (celkem 750 ml, zbytek dužiny uschovejte pro jiné použití).

2

Plech vyložte novým pečicím papírem, potřete lžící oleje a odložte stranou. Po dávkách dávejte doprostřed čisté látkové utěrky dýňové ,špagety‘ a cibuli, pak je do utěrky zatočte a vymačkejte z nich nad mísou co nejvíc tekutiny – ta by bránila křupavění placiček (lze ji použít například do polévky či omáčky). Vymačkanou dýni s cibulí promíchejte v míse se žloutkem, solí a pepřem podle chuti a 2/3 nakrájené jarní cibulky. Bílek prošlehejte v misce do pěny a vmíchejte ho do dýňové směsi. Pak nabírejte po 3 lžících směsi, dělejte z ní hromádky na plechu a zplošťujte je lžící na placičky o průměru 7–8cm. Nechávejte mezi nimi asi 5cm roze- stupy. Měli byste získat cca 8 placiček.

3

Potřete je zbývající lžící olivového oleje. Pečte nejprve z každé strany 10–12 minut (placičky obracejte opatrně), aby byly křupavé a dozlatova. Pak vyjměte z trouby, placičky rovnoměrně posypte nastrouhaným sýrem a pečte ještě 2 minuty, aby se roztavil. Podávejte se zakysanou smetanou, zbývajícími cibulkami a slaninou.

NĚCO NAVÍC
Placičky můžete také postupně opéct na nepřilnavé pánvi s trochou oleje a pak zapéct posypané sýrem pod grilem. Placičky jsou poněkud křehké, obracejte je širokou obracečkou. Hmota bude soudržnější, když do ní přidáte 1–2 lžíce hladké či polohrubé mouky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč