Když si dáme při skládání do formy záležet, bude vypadat krásně.
Hana Šátralová, Praha
Ingredience
- 1 zeleninový bujon
- 5 kuliček nového koření a pepře
- 1 bobkový list
- 600 ml želatiny
- podle chuti sůl a ocet
- 1 malá mrkev
- 1 kyselá okurka
- 1/2 červené papriky
- 200 g erstvých hub nebo naložených v kyselém nálevu
- 1 vařené vejce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve 100 ml vody povaříme bujon a koření. Doplníme zbytkem vody podle návodu na želatinu, trochu osolíme a zahřejeme, až se želatina rozpustí (pozor, nevaříme). 100 ml teplé želatiny nalijeme do misky a dáme do lednice ztuhnout. Zatím si dáme do vody ochucené solí a octem povařit zeleninu a houby (pokud máme čerstvé).
-
Vařenou zeleninu nakrájíme. Na tuhou želatinu ozdobně naskládáme první vrstvu (po vyklopení to bude vrchní ozdobná vrstva) a zalijeme jen malým množstvím želatiny (pokud nám ztuhla, opět ji zahřejeme) a dáme ztuhnout do lednice.
-
Po zatuhnutí ozdobné vrstvy přidáme zbytek nakrájených surovin a zalijeme zbytkem želatiny. Po zatuhnutí aspik vyklopíme.