Ingredience
- 750 g brambory
- 1 ks lilek
- 5 ks rajčata
- 2 ks cuketa
- 50 ml olej olivový
- 100 g sýr balkánský
- 1 ks smetana zakysaná
- bylinky podle chuti
- sůl dle chuti
- 200 g rajčatový protlak (sladší)
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Oloupané brambory překrojíme na půl a uvaříme do poloměkka. Takto předpřipravené brambory nemusíme tak dlouho zapékat a přitom se nerozvaří.
-
Lilek nakrájíme na tenčí plátky, lehce prosolíme a necháme asi 10 minut vypotit. Tekutinu otřeme ubrouskem a plátky z obou stran tence potřeme olejem. Plátky lilku opékáme nasucho na teflonové pánvi, dokud nezačnou lehce hnědnout.
-
Do vymazaného pekáčku klademe plátky brambor a pečeného lilku, kolečka cukety a rajčat. Posolíme, zakapeme protlakem a dochutíme bylinkami. Poklademe zbylými plátky brambor.
-
Balkánský sýr nastrouháme a smícháme se zakysanou smetanou. Hmotu rozetřeme na brambory. Zapékáme při 200 °C zhruba 20 minut.