Komu nestačí květák, může přikusovat toasty.
Blanka Kovářová, Milevsko
Ingredience
- 1 větší květák
- špetka soli
- hrst čerstvé petrželky
- 100 g parmazánu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1hrnek mléka
- trocha čerstvého mletého pepře a muškátového oříšku
- 100 g ementálu
- hrst strouhanky
- na ozdobu rajčata a petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a velmi krátce povaříme ve slané vodě. Necháme ho okapat, vložíme do vymazaného pekáčku a posypeme nadrobno posekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.
-
2. V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a zalijeme mlékem. Vzniklý bešamel rozšleháme a povaříme 8–10 minut. Ochutíme ho solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Hotový bešamel nalijeme na květák, navrch rozprostřeme vrstvu strouhaného ementálu a nakonec posypeme strouhankou.
-
3. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Jednotlivé porce ozdobíme petrželkou a rajčaty.