Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vichyssoise
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1990 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 173 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už léta je na jídelníčku všech světových restaurací. Půvab polévky pocházející z lázeňského města Vichy spočívá i v tom, že se v létě může podávat studená, dokonce na ledu. V obou podobách je velmi oblíbená na svatebních menu!

Suroviny

pórek 3 ks
bílá a světle zelená část, trochu zelené části na ozdobu
na kousky
vývar zeleninový 1,2 l
sůl
bageta 1 ks
opečená

Postup

1

Pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně a dobře propláchněte – zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat –, aby v nich nezůstal žádný písek. Pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka. 

2

Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte.

3

Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte.

4

Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

24.02.2015 13:39

Lahodná, jak horká, tak v létě vychlazená. Připravená je raz dva, právě jsem ji uvařila, poobědvala a nejlepší bylo, že jsme měli všechny ingredience doma, jen zeleninu jsem nevyvářela, použila jsem bio kostku Rapunzel - zeleninový vývar bez droždí, měla jsem už hlad. :) Díky němu byla polévka zelenější, ale i ta hodně světlá vypadá lákavě. Tip pro redakci: Recept by si zasloužil důstojnější fotku!

06.07.2009 13:13
Musím říct, že po objevení této polévky, je naše nejoblíbenější...
14.07.2008 14:54
Tak toto je fakt vynikající polévka, která nadchla i polévkové odpůrce. Vyzkoušejte, zamilujete si ji.
18.03.2008 15:27
Recept se nachází v příl. č.2/07, str.12

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč