Vietnamská kuchyně patří k mým nejoblíbenějším, je plná vůní a neobvyklých chutí.
Vendula Krocánová, Praha
Ingredience
- Špízy:
- 400 g vepřové krkovice bez kosti
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 40 ml rybí omáčky
- 20 g třtinového cukru
- Salát:
- 1 kedlubna
- 2 mrkve
- 1 limetka
- 4 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce jablečného octa
- snítka čerstvé máty
- 2–3 snítky koriandru
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme. Maso z vepřové krkovice nakrájíme na asi centimetr široké dlouhé nudličky a smícháme je s cibulkou, česnekem, rybí omáčkou a tmavým cukrem. Dáme marinovat do lednice alespoň na 20 minut.
-
Pak nudličky napíchneme na špejle a opečeme na grilovací pánvi, asi 5 minut z každé strany.
-
Ke špízům si připravíme salát z mrkve a kedlubny. Oboje očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, každé do zvláštní misky. Do mrkve vmícháme lžičku cukru a lžíci jablečného octa. Do kedlubny přidáme lžičku cukru a lžičku soli, promícháme a n echáme 10 minut odležet.
-
Mezitím uděláme dresink. Do misky vymačkáme šťávu z půlky limetky, přidáme 2 lžičky cukru a lžíci rybí omáčky. Kedlubnu i mrkev slijeme a přebytečnou šťávu ještě rukou vymačkáme. Zamícháme společně v misce a přelijeme připraveným dresinkem. Nakonec salát posypeme nasekanými lístky čerstvé máty a koriandru. Podáváme společně s grilovanými vepřovými špízy.