Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha pokrmům. Bešamel tvoří základ pro rozličná suflé a omáčky, které můžete proměňovat podle momentálního stavu zásob. Lasagním dodá bešamelová omáčka vláčnost a měkkost, dodá vůni muškátového oříšku a ještě se v ní skvěle rozpustí sýr.
Suroviny
mléko
500
ml
bobkový list
2
ks
muškátový oříšek
1
špetka
nebo muškátový květ
sůl
pepř bílý
máslo
40
g
Postup
1
Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.
2
Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).
3
Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.
Čtyři proměny bešamelu
- s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon
- se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
- s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
- s houbami: Nejaromatičtější ze všech!
Komentáře