Reklama
Studený letní boršč
Fotogalerie:

Studený letní boršč

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Tuto osvěžující polévku podáváme dobře vychlazenou a ozdobenou zakysanou smetanou.

Mirka Diblíková, Most

Ingredience

  • 500 g červené řepy
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 2 kuličky pepře
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti sůl a pepř
  • 120 ml zakysané smetany

Doba přípravy

Počet porcí

3

Orientační cena

45 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky, řapíkatý celer zbavíme tuhých vláken a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na slabší půlkolečka, česnek prolisujeme.

  2. krok2

    Ve větším hrnci rozpustíme máslo a vhodíme do něj cibuli, asi 5 minut ji restujeme, potom přidáme řepu, mrkev, celer a česnek. Vše restujeme dalších 5 minut, osolíme a opepříme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, hřebíček a pepř a přivedeme k varu. Pomalu vaříme asi hodinu, dokud zelenina nezměkne.

  3. krok3

    Vyjmeme bobkový list, hřebíček a celý pepř a necháme boršč vychladnout. Teprve pak ho dáme do lednice. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou.

Tip redakce

Do boršče se hodí i cuketa, spařené hlávkové zelí, paprika, kedluben či tuřín. Můžeš ho ovonět koprem a okyselit citronovou šťávou.

Pošli recept! 7/2016 (3.6.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kaštanová polévka

Kaštanová polévka

Polévka z kaštanů s příchutí zázvoru. Tereza Mrowiecová, Karviná
Všehochuť /26.03.10
Fíková marmeláda s vůní skořice

Fíková marmeláda s vůní skořice

Provoň svou domácí marmeládu trochou exotiky a při její přípravě využij ...

Všehochuť /22.08.17
Srbská čorba

Srbská čorba

Charakteristickou chuť a vůni jí dodá lečo.

Ludmila Čapková, Pardubice

Všehochuť /02.10.13
Květák po římsku

Květák po římsku

Jako příloha se hodí bageta nebo těstoviny.

Jitka Marková, Brno

Všehochuť /03.07.16
Vasilův boršč

Vasilův boršč

Recept jsem si přivezla od kamaráda z Ukrajiny.

Věra Šímová, Klatovy

Všehochuť /14.04.15
Srbská proja

Srbská proja

Je to vlastně druh kukuřičného chleba. Hodí se k zelenině.
Darina Aleksijević, ...
Všehochuť /26.10.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu