Tuto osvěžující polévku podáváme dobře vychlazenou a ozdobenou zakysanou smetanou.
Mirka Diblíková, Most
Ingredience
- 500 g červené řepy
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- 2 kuličky pepře
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl a pepř
- 120 ml zakysané smetany
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky, řapíkatý celer zbavíme tuhých vláken a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na slabší půlkolečka, česnek prolisujeme.
-
Ve větším hrnci rozpustíme máslo a vhodíme do něj cibuli, asi 5 minut ji restujeme, potom přidáme řepu, mrkev, celer a česnek. Vše restujeme dalších 5 minut, osolíme a opepříme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, hřebíček a pepř a přivedeme k varu. Pomalu vaříme asi hodinu, dokud zelenina nezměkne.
-
Vyjmeme bobkový list, hřebíček a celý pepř a necháme boršč vychladnout. Teprve pak ho dáme do lednice. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou.
Tip redakce
Do boršče se hodí i cuketa, spařené hlávkové zelí, paprika, kedluben či tuřín. Můžeš ho ovonět koprem a okyselit citronovou šťávou.