Jitka Pavlíková, Strakonice
Ingredience
- 1,5 kg opracovaného srnčího hřbetu
- 80 g na plátky nakrájené slaniny
- 1 balíček lovecké omáčky v prášku Knorr (nebo kostka šťávy k pečenému masu)
- 1 lžíce kysané smetany
- 1 lžíce červeného vína
- trocha soli a mletého pepře
- plátky ananasu
- několik kompotovaných broskví, meruněk nebo mandarinek
- 4 lžíce brusinkového kompotu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Srnčí hřbet naložíme do marinády určené na divočinu (např. z vína, cibule, česneku a divokého koření) a necháme přes noc uležet. Druhý den jej potřeme solí a pepřem a obložíme plátky slaniny. Vložíme do pekáčku nebo kameninové mísy a pečeme ve vyhřáté troubě. Jestliže vypečená šťáva příliš tmavne, doléváme ji vodou.
-
Šťávu z pekáčku vybereme a dolijeme vodou na 300 ml. Přimícháme instantní omáčku (nebo rozpustíme kostku šťávy k pečeni), za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme ještě asi 10 minut na mírném ohni s částečně odkrytou pokličkou.
-
Občas zamícháme, ochutíme smetanou s červeným vínem. Srnčí hřbet překrojíme a naporcujeme na šikmé kousky. Upravíme ho na horký podnos, obložíme ovocem a brusinkovým kompotem.