Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srbské žebírko
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1578 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 84 g
Tuky 87 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuk dodává masu chuť, proto kotlety pečte i s ním a kdo chce, odřízne si tučné části na talíři. Pokud vaříte ve vhodném hrnci, můžete srbské žebírko připravit také v troubě. O to víc si usnadníte práci a s výsledkem budete nadmíru spokojeni. Srbské žebírko podávejte s rýží, hranolky nebo vařeným bramborem.

Suroviny

kotleta 4 ks
s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
na plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
na nudličky
na nudličky
červená, zbavená semen, na nudličky
až 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit hovězím
cukr
na dochucení
nebo dušená rýže, k podávání

Postup

1

V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo.

2

Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

3

V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty.

4

Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.

5

Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené.

6

V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut.

7

Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.

Srbské žebírko podávejte s rýží nebo hranolky.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
      
  • Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

17.05.2015 13:21

Výborné pouze vývaru je potřeba trochu více aby tam byla omáčka.

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč