Reklama
Špenátová pasqualina
Fotogalerie:

Špenátová pasqualina

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Italská tradice

Romana Sochorová, Kyjov


Ingredience

  • TĚSTO:
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 60–75 ml vody
  • špetka soli
  • NÁPLŇ:
  • 1 svazek rukoly
  • 500 g špenátu nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu
  • 2 lžíce strouhanky namočené do mléka a poté vyždímané
  • 300 g ricotty
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 5 vajec + na potření
  • podle potřeby nastrouhaný muškátový oříšek, mletý černý pepř a sůl
  • OSTATNÍ:
  • na formu hrubá mouka a máslo

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Z 25 g mouky a másla utřeme kouli, kterou uložíme do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, vody a soli vypracujeme těsto (vodu přiléváme postupně), rozválíme ho do tvaru obdélníku a doprostřed položíme prochladlou máslovou kouli. U těsta přeložíme všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed.

  2. Opět rozválíme na obdélník o tloušťce 1 cm a nadvakrát přeložíme delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Třikrát zopakujeme, ale mezi jednotlivými překlady vždy necháme těsto 30 minut odpočinout. Takto připravený základ odložíme do lednice.

  3. Formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou, pak ji celou (i boky) vyložíme přibližně 2/3 rozváleného listového těsta.

  4. Náplň: listy rukoly, špenátu nebo špenátu a mangoldu spaříme v cedníku, necháme okapat, jemně vymačkáme vodu a pak nasekáme nadrobno. Vložíme do mísy a smícháme se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci. Pořádně osolíme, dochutíme pepřem a podle chuti přidáme nastrouhaný muškátový oříšek.

  5. Do formy vyložené těstem rozložíme připravenou náplň, utvoříme v ní tři důlky, do kterých rozklepneme vajíčka.

  6. Takto připravený koláč přiklopíme plackou ze zbývajícího rozváleného těsta a okraje spojíme (můžeme vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru). Nakonec potřeme těsto prošlehaným vejcem a pečeme při 170–180 °C asi 45 minut dozlatova.

Pošli recept! - Speciál - Velikonoce (10.3.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Brambory na řecký způsob

Brambory na řecký způsob

K tomu, abych si pochutnala, maso vůbec nepotřebuji. Stačí mi zelenina, kousek sýra ...
Všehochuť /04.09.13
Mlíčačka

Mlíčačka

Voňavý uzený vývar s mlékem.

Lucie Strakošová, Trnávka

Všehochuť /04.01.17
Balkánský rýžový nákyp

Balkánský rýžový nákyp

Dá se jíst teplý i studený, nejlépe s čalamádou.

Svetlana Kravchenko, Ostrava

Všehochuť /23.09.13
Mexické tortilly

Mexické tortilly

Když si kuřecí maso nakrájíš a naložíš do koření s trochou oleje den předem, ...

Všehochuť /07.09.17
Čínské nudle

Čínské nudle

Kdo má rád, může přidat feferonku.

Eva Olšavská, Jirkov

Všehochuť /15.09.13
Štědrovečerní kapustnice

Štědrovečerní kapustnice

Naučil mě ji můj kamarád ze Slovenska.

Nora Kotyzová, Tábor

Všehochuť /02.12.13
 

Nejnovější

Mleté maso pod peřinkou

Mleté maso pod peřinkou

Renata Hrnčiříková, Slavičín
Škola vaření /23.06.18
Fritovaná zelenina v těstíčku

Fritovaná zelenina v těstíčku

Bude chutnat i dětem

Podle receptu Terezy Andělové z Chrudimi

Vaříme express /23.06.18
Zapékané nové brambory

Zapékané nové brambory

Vlasta Michalcová, Plzeň

Vaříme express /23.06.18
Pikantní kuřecí čína

Pikantní kuřecí čína

Soňa Rybářová, Litoměřice

Vaříme express /23.06.18
Kuřecí špízy s patizonem

Kuřecí špízy s patizonem

Andrea Nowaková, Bohumín

Všehochuť /23.06.18
Bramborový salát s koprem

Bramborový salát s koprem

Je skvělý i bez masa

Podle receptu Stanislavy Fiřtové z Otrokovic

Všehochuť /23.06.18
Smetanovo-tvarohový borůvkový dezert

Smetanovo-tvarohový borůvkový dezert

Určitě neodoláš

Podle receptu Kateřiny Tiché z Kolína

Sladký život /23.06.18
Paprika s rýžovou směsí

Paprika s rýžovou směsí

Martina Mináriková, Dvůr Králové nad Labem

Za pár korun /22.06.18
Slívový kompot

Slívový kompot

Týna Nikodémová, Děčín

Škola vaření /22.06.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama