Paella nemusí nutně obsahovat pouze mořské plody. Můžeš je nahradit nebo doplnit rybou (například pražmou), v další známé variantě se místo ryb používá kuřecí maso.
Robert Nerad šéfkuchař 500 restaurant a Green Day Salads
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 pikantní klobásy chorizo
- 1 červená paprika
- 1 l drůbežího vývaru
- velká špetka šafránu
- 300 g rýže na paellu
- 200 g mraženého hrášku
- 300 g mražené směsi mořských plodů
- 8 velkých neloupaných krevet
- hladkolistá petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve velkém hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm na plátky nakrájenou cibuli.
-
Po 4 minutách přidáme na plátky nakrájený česnek, kolečka klobásy a na proužky pokrájenou červenou papriku.
-
Společně smažíme další 4 minuty. Mezitím zahřejeme drůbeží vývar vmícháme do něj velkou špetku šafránu.
-
Do pánve nasypeme rýži (nejlepší je kulatozrnná, určená přímo na přípravu paelly) a osmahneme ji dosklovita (obr A).
-
Zalijeme ji polovinou vývaru se šafránem (obr. B) a necháme na středním ohni bublat, občas zamícháme a vaříme přibližně 20 minut. Průběžně podle potřeby přidáváme zbylý vývar.
-
Poté k uvařené rýži vmícháme mražený hrášek, mořské plody a krevety. Pánev přikryjeme pokličkou a paellu vaříme ještě asi 10 minut (obr. C).
-
Podáváme ji posypanou nasekanou petrželkou a obloženou měsíčky citronu.
Tip redakce
JAKOU RÝŽI POUŽÍT
Kulatozrnná rýže díky svému tvaru nejlépe absorbuje chuť vývaru a dalších ingrediencí. Před přípravou se neproplachuje. Odrůda Calasparra se ve španělské Murcii pěstuje už od 17. století. Na paellu je skvělá díky tomu, že si i po delším vaření zachovává tvar a strukturu a především se nelepí.