Alena Kyptová, Jíloviště
Ingredience
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g zakysané smetany
- 250 g másla
- 120 g strouhaného eidamu
- 1 vejce
- 1 kypřicí prášek
- na vál mouka
- na potření vejce
- na posyp sůl a kmín nebo paprika či mandle
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny suroviny zpracujeme na těsto, které necháme přes noc odležet v chladničce.
-
Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na plát cca 1 cm silný a vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 7 cm. Každý kousek pečiva přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí s kmínem nebo sladkou paprikou či mandlemi.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut, dokud nejsou pagáče krásně zlaté.
-
Jsou dobré k pivu, vínu nebo jen tak samotné.
Tip redakce
Do pagáčů se často přidávají najemno nasekané škvarky nebo vařené nastrouhané brambory.